Dispute pe piata carnii de vita la nivel mondial

Dispute pe piata carnii de vita la nivel mondial


Carnea de vita din Brazilia ar putea fi interzisa in Finlanda, iar in Irlanda, fermierii ameninta sa lase marile magazine fara carne de vita daca nu platesc pretul corect pentru marfa livrata. Sunt cateva dintre subiectele abordate saptamana aceasta de colegii de la EuroMeatNews.com.

Finlanda cere blocarea exporturilor de carne de vita braziliana in UE. Ministrul Finantelor, Mika Lintila, condamna distrugerea padurilor tropicale Amazon si sugereaza ca UE si Finlanda ar trebui sa revizuiasca de urgenta posibilitatea interzicerii importurilor de carne de vita braziliana. Pana acum, Franta si Irlanda au facut aceeasi solicitare catre Comisia Europeana. Interzicerea carnii de vita braziliana ar putea pune in asteptare acordul comercial UE-Mercosur, semnat la sfarsitul lunii iunie a acestui an, dupa doua decenii de negocieri.

 

A scazut valoarea exporturilor de carne de vita din Ucraina. In primele sapte luni ale acestui an, Ucraina a exportat peste 20.000 de tone de carne de vita in valoare de 60,6 milioane de dolari, in scadere cu 4% fata de perioada similara a anului trecut. Conform Serviciului Fiscal de Stat din Ucraina, 8.680 tone din cantitate reprezenta carne de vita proaspata sau refrigerata, in valoare de 25,5 milioane de dolari. Belarus, Turcia si Emiratele Arabe Unite sunt principalele piete pentru carnea de vita din Ucraina.

 

China reduce tarifele de transport a carnii de porc. Chinezii intentioneaza sa renunte la taxa pentru camioanele care transporta porci sau carne de porc in toata tara, in efortul de a imbunatati oferta de carne, pe masura ce preturile sunt foarte ridicate. Stocurile de carne au scazut rapid in unele regiuni, astfel ca autoritatile au planificat, de asemenea, eliberarea rezervelor de carne congelata pentru a acoperi decalajul din piata.

 

Fermierii irlandezi sfatuiesc consumatorii sa „se aprovizioneze cu carne de vita”. Asociatia Crescatorilor de Bovine si Ovine din Irlanda ameninta sa opreasca livrarile catre retaileri si le solicita acestora sa admita ca preturile actuale ale carnii de vita platite producatorilor sunt nesustenabile. Disputa dintre sectorul zootehnic irlandez si comercianti poate lasa rafturile goale in urmatoarele zile.

 

China avertizeaza despre vaccinurile ilegale impotriva pestei porcine. In ultimele luni, se pare ca mai multe vaccinuri au fost gasite pe piata chineza, ceea ce a creat temeri ca ar putea duce la aparitia unor noi focare ale bolii. „In prezent, tarile din intreaga lume, inclusiv China, nu au aprobat inca un vaccin impotriva pestei porcine africane, care sa fie vandut pe piata. Toate sunt vaccinuri ilegale", a declarat Ministerul Agriculturii.

 

12 milioane de animale au fost vaccinate in Afganisthan de catre echipele FAO. Proiectul Transboundary Animal Disease (TAD), sustinut financiar de guvernul Japoniei, se concentreaza pe eliminarea a doua boli endemice mortale: pesta micilor rumegatoare si febra aftoasa.

 

Zilnic, site-ul EuroMeatNews.com va prezinta cele mai noi informatii la nivel mondial din industria carnii si a sectoarelor conexe.

 



Poti fi interesat si de