Dana Tanase (ARC): Trebuie impuse sanctiuni drastice pentru cei care nu declara animalele
Joi, 12 Decembrie 2019
Joi, 12 Decembrie 2019
“Trebuie sa luati in calcul si implicarea directa a medicilor veterinari de libera practica. S-a vazut in episodul care a trecut ca ei au fost un fel de spectatori. Cei care au fost pe teren au fost medicii veterinari de la directiile sanitare-veterinare, iar cei de libera practica au fost uitati, cand ei sunt, din punctul meu de vedere, precum medicul de familie, care poate sa mearga din curte in curte si poate sa supravegheze, sa vada daca omul are porcul bolnav, daca porcul este sanatos si asa mai departe. Si, un alt aspect deloc de neglijat, il constituie respectarea legii. Legea trebuie respectata cu sanctiuni drastice pentru cei care nu declara animalele. Sa se termine cu samsaritul si cu toate animalele si porcii taiati prin curti, purtati in portbagaje. Unul care are acasa 50 de porci face concurenta neloiala producatorilor, fermierilor care muncesc, care platesc taxe si impozite la stat si lucreaza conform legii, iar nimeni nu crede ca poate sa traiasca pentru consum propriu din 50 de porci pe an”, a transmis Dana Tanase, la o conferinta privind viitorul industriei de crestere a porcului in Romania.
Ea a precizat ca Romania a ramas doar cu doua judete, Bistrita-Nasaud si Suceava, care nu sunt “in rosu” pe harta emisa la nivel european privind evolutia pestei porcine africane.
“Harta la nivel european privind evolutia pestei porcine africane in Romania, conform datelor primite luni de la Ministerul Agriculturii, valabila la 6 decembrie, arata ca doar doua judete din Romania nu sunt in rosu. Vorbim de judetele Bistrita-Nasaud si Suceava. Evolutia bolii la nivel continentului european arata mici restrangeri de focare undeva in Polonia. In tara noastra, situatia la 9 decembrie arata ca focarele active sunt cele in rosu, iar toata partea Dobrogei a ajuns in negru, deci au fost stinse focarele si nu a mai aparut absolut nimic, dar, cu toate acestea, Romania are inca trei sferturi de tara in rosu, daca nu mai mult la nivel european”, a precizat Tanase.
Potrivi sursei citate, Romania pierde anual in jur de 900.000 de porci, in conditiile in care efectivele matca au scazut cu aproape 35.000 de scroafe de la inceputul epidemiei de pesta porcina africana.
“Din informatiile pe care le-am primit de la colegii nostri de la APCPR (Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania - n. r.), de la inceputul epidemiei de pesta porcina, ca urmare a restrictiei impuse in miscarea animalelor, efectivele matca au scazut cu aproape 35.000 de scroafe, fapt ce s-ar traduce la nivel anual ca un minus de 900.000 de porci pe an, o cifra considerabila. La nivelul Comisiei Europene si la nivelul UE exista temerea ca aceste efective nu se pot reface intr-un timp foarte scurt, pentru ca exista anumite constrangeri legate de cresterea porcului - in special cele legate de bunastarea animalelor - si exista anumite reticente si bineinteles de protectia mediului”, a explicat reprezentatul ARC.
Dana Tanase a reamintit principalii factorii de risc in ceea ce priveste extinderea pestei porcine africane, respectiv gospodariile populatiei, cresterea in libertate a animalelor, mijloacele de transport, miscarea ilegala a porcilor, biosecuritatea scazuta in gospodariile populatiei.
Potrivit datelor prezentate de reprezentantul procesatorilor, citand statisticile Institutului National de Statistica (INS), productia industriala de carne de porc in Romania a crescut de la 435.834 tone in 2016, la 461.149 de tone in 2018, iar in primul semestru al acestui an s-au consemnat 206.468 tone.
Valoarea productiei industriale de carne de porc in 2016 a fost de doua miliarde de lei, iar in anii 2017 si 2018 s-a mentinut in jurul a 3 miliarde lei. In semestrul I al acestui an valoarea productiei industriale de carne de porc este undeva la un miliard de lei.
Piata produselor din carne de porc a crescut de la 4 miliarde de lei in 2016, in jurul a 5 miliarde de lei in 2017 si 2018, iar in primul semestru al acestui an a ajuns la 3 miliarde de lei.
In privinta importurilor de carne de porc, daca in 2017 au fost de 306.640 tone, acestea au crescut in 2018 la 458.766 tone, pe fondul acestei crize, iar ca valoare au ajuns anul trecut la 807 milioane de euro. Numai in prima jumatate a acestui an s-au consemnat deja importuri de 220.446 tone.
In ceea ce priveste exporturile de carne de porc, daca in 2016 Romania exporta 23.680 tone si in 2017 - 41.637 tone, anul trecut s-a inregistrat un recul pana la 24.220 de tone, ca in primul semestru din 2019 sa ajunga la numai 5.682 de tone.
“In ceea ce priveste importurile si exporturile produselor din carne, datele arata ca ce am importat am exportat. Majoritatea au fost nevoiti sa aduca carne din zone unde nu a evoluat boala si apoi din spatiul comunitar. Valoarea importurilor de produse din carne de porc in 2018 a fost de 156 milioane de euro, iar cea a exporturilor de 185 milioane de euro”, a precizat directorul executiv al ARC.
La ora actuala, in industria alimentara exista 171 de abatoare autorizate pentru sacrificarea porcului.
Reprezentantul ARC a participat marti la conferinta organizata de Asociatia Romana a Carnii “Viitorul industriei de crestere si procesare a carnii de porc”, cu ocazia aniversarii a 20 de ani de la infiintare.
"Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in parteneriat cu Primaria Sectorului 4 si...
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...