Dana Tanase, ARC: Procesatorii de carne vor masuri concrete de gestionare a crizei
Joi, 19 Martie 2020
Joi, 19 Martie 2020
Potrivit Asociatiei Romane a Carnii (ARC), ritmul productiei din unitatile de procesare va avea de suferit din cauza mai multor sincope in gestionarea eficienta a crizei.
Procesatorii de carne trag un semnal de alarma ca transporturile cu materie prima sunt tinute prea mult timp la punctele de trecere a frontierei.
“O problema stringenta este necesitatea ca la punctul de trecere a frontierei, in conformitate cu orientarile privind masurile de gestionare a frontierelor emise de catre Comisia Europeana, sa se asigure un coridor verde pentru accesul rapid al transporturilor cu materii prime destinate industriei de procesare a carnii si pentru facilitarea exporturilor. Acest coridor verde ar fi trebuit sa functioneze deja. Este o masura care ar trebui aplicata urgent, pentru ca sunt camioane cu marfa care stau chiar si 16 ore la frontiera. Un alt aspect se refera la ridicarea restrictiilor de trafic in zilele de sambata si duminica pentru camioanele de 20 de tone care transporta carne si produse din carne”, a declarat Dana Tanase, director executiv ARC, pentru INDUSTRIA CARNII.RO.
O alta problema pentru care procesatorii asteapta rezolvare urgenta se refera la asigurarea fabricilor cu substante biocide si materiale de protectie.
“Stocurile sunt oricum limitate, iar ele merg cu prioritate catre spitale, dar am solicitat Ministerului Agriculturii si Ministerului Sanatatii sa ne informeze de unde putem procura solutii dezinfectante si materiale sanitare, fara de care nu se poate desfasura activitatea in industria alimentara si mai ales in industria de procesare a carnii. Companiile nu stiu de unde ar putea sa-si asigure aceste materiale, unele dintre ele au apelat la confectionarea de masti din tifon sau bumbac, dar problema dezinfectantilor este urgenta”, a mai spus directorul executiv ARC.
Membrii Asociatiei Romane a Carnii mai solicita o flexibilizare a orarului de aprovizionare de catre marile lanturi de magazine, astfel incat aceasta operatiune sa poata fi facuta si in timpul noptii, iar lucrurile sa functioneze mai repede. De asemenea, procesatorii semnaleaza usurinta cu care medicii de familie acorda concedii medicale.
“Unii dintre acesti medici incurajeaza eliberarea concediilor medicale cu mare usurinta, iar procesatorii se trezesc apoi fara angajati. Am facut o adresa la MADR si Ministerul Sanatatii privind responsabilizarea medicilor de familie. ?i in Italia exista aceasta tendinta, dar medicii de familie s-au unit si nu au mai acordat fara motive intemeiate”, a precizat Dana Tanase.
Asociatia Romana a Carnii solicita Comitetului pentru situatii de urgenta sa emita proceduri clare pentru fiecare ramura a industriei alimentare.
“Este nevoie de o linie directoare, pentru ca membrii nostri ne intreaba de proceduri iar ARC nu poate face proceduri. Comitetul pentru situatii de urgenta ar trebui sa dicteze masurile. Mai sunt aspectele de natura financiara care ne ingrijoreaza. Pierderile financiare vor aparea cand companiile se vor inchide din cauza aparitiei unui caz de imbolnavire cu coronavirus. De aceea, noi am solicitat inca de saptamana trecuta tuturor factorilor de decizie elaborarea unor proceduri privind modalitatile de gestionare a stocurilor, pentru ca vorbim despre infrastructuri critice nationale, cum sunt multe companii din industria alimentara. Toate aceste proceduri ar fi trebuit sa fie elaborate, dar noi suntem la faza in care trebuie sa facem hartii. Trebuie gandite masuri pe fiecare ramura a industriei alimentare. Una este sa inchizi o fabrica de bere sau de suc si alta sa inchizi o companie mare de procesare a carnii”, a mai punctat Dana Tanase.
"Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in parteneriat cu Primaria Sectorului 4 si...
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...