DSVSA Arad: Anunturile “mascate” de vanzare online a porcilor, o problema majora in combaterea pestei
Marti, 20 Octombrie 2020
Marti, 20 Octombrie 2020
Reprezentantii Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) au descoperit inclusiv anunturi “mascate” care nu contin cuvinte-cheie dupa care ar putea fi gasite de autoritati, ci doar fotografii.
Directorul executiv al DSVSA Arad, Marcel Rosu, a declarat ca in pofida restrictiilor privind miscarea animalelor sau comercializarea lor in zonele afectate de pesta, porcii se vand in continuare online.
“Miscarea ilegala a animalelor, inclusiv comertul online, reprezinta, in acest moment, cea mai mare piedica in eforturile noastre de limitare a extinderii focarelor de pesta porcina africana. Din pacate, am gasit anunturi privind vanzarea suinelor chiar din localitati in care avem focare in evolutie sau din zonele de protectie. Pe site-uri specializate, exista anunturi mascate, in care se spune ca se vand lemne de foc sau adidasi, de exemplu, dar in fotografie sunt porci. Acesti comercianti iliciti fac in asa fel incat autoritatile sa nu gaseasca anunturile de vanzare porci dupa cuvintele-cheie”, a precizat Marcel Rosu.
Conform sursei citate, au fost identificate numeroase “anunturi de vanzare mascata a porcilor”, iar acestea urmeaza sa fie verificate impreuna cu politisti si jandarmi, “pentru eliminarea acestor practici periculoase”.
“Singura solutie este sa organizam controale impreuna cu politistii si jandarmii, pentru ca DSVSA nu poate stopa altfel aceste practici prin care miscarea animalelor are loc in mod nesupravegheat”, a mai spus directorul institutiei.
Marcel Rosu a adaugat ca in judet a fost inceputa o campanie de informare, fiind distribuite brosuri si alte materiale tiparite care contin recomandarile autoritatilor si masurile pentru limitarea extinderii pestei porcine africane.
Luni, in judetul Arad erau in evolutie 35 de focare de pesta porcina africana, in 16 localitati, respectiv: Curtici, Siria, Galsa, Masca, Covasant, Socodor, Ghioroc, Pancota, Maderat, Santana, Julita, Simand, Sintea Mica, Nadas, Olari si Cristesti. Primele focare au fost confirmate pe 4 august, in Siria si Curtici.
Conform DSVSA, principalele cauze ale raspandirii bolii sunt intrarea/iesirea porcilor din zonele aflate sub restrictie de circulatie (10 kilometri in jurul focarului) prin operatiuni de comert ilegal, anuntarea cu intarziere a medicului veterinar in cazul aparitiei bolii, neutilizarea echipamentelor de protectie cu destinatie speciala, nerespectarea normelor minime de biosecuritate (porci neingraditi, cu posibilitatea de contact cu porcii mistreti) si densitatea mare de porci mistreti.
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...