Cursuri gratuite de formare profesionala pentru fermieri, prin fonduri europene
Joi, 10 Ianuarie 2019
Joi, 10 Ianuarie 2019
'Acest tip de proiecte, de formare profesionala, este pentru prima data cand se tin in judet. De anul trecut, au devenit eligibile si universitatile si atunci am initiat proiectul. Cursul de formare profesionala va avea o durata de cinci zile, pe sapte module si va oferi, la final, un atestat de fermier necesar tinerilor care depun proiecte spre finantare in agricultura. Noutatea proiectului nostru este faptul ca tinerii nu mai trebuie sa plateasca unor firme private care ofereau asemenea cursuri, avand asigurata atat cazarea si cat si masa', a declarat, pentru Agerpres, managerul de proiect, sef lucrari univ. dr. Carmen Ghergheles.
Proiectul 'Sprijin pentru formarea profesionala si dobandirea de competente pentru fermierii din judetul Bihor' a obtinut finantare prin Programul National de Dezvoltare Rurala 2014 - 2020, derulat prin AFIR, in valoare de 74.000 de euro.
Partenerii Universitatii Oradea (beneficiar) sunt USAMV Bucuresti, Institutul Agrar Economic si Asociatia Fermierilor din Romania. Lectorii formatori sunt sapte cadre universitare din primele trei institutii, care vor preda cunostinte specifice urmatoarelor module: cultura plantelor, cresterea animalelor, management, marketing, contabilitate, cunostinte TIC si protectia mediului.
Obiectivul acestuia il reprezinta pregatirea profesionala si cresterea nivelului de cunostinte a unui grup de 250 de fermieri cu sediul sau rezidenta in judetul Bihor, care au depus proiecte pe masura 6.1 si 6.3.
'Ne propunem imbunatatirea cunostintelor fermierilor in scopul practicarii de tehnici si tehnologii agricole inovative, dar si o mai buna cunoastere a standardelor comunitare la nivelul fermei, gestionarea gunoiului de grajd si imbunatatirea calitatii productiei. De asemenea, fermierii vor invata cum pot sa isi diversifice activitatile in exploatatiile agricole si alte informatii utile despre managementul general al fermei', a declarat managerul de proiect.
Cursul de formare profesionala va avea o durata de cinci zile, cate opt ore pe zi, urmand sa se desfasoare in Baile Felix, la Hotel Mures. Prima grupa de fermieri, cu 125 de tineri, va participa la curs in perioada 14 - 18 ianuarie, iar cea de a doua in 21 - 25 ianuarie.
Potrivit directorului Oficiului Judetean pentru Finantarea Investitiilor Rurale (OJFIR) Bihor, Cristian Buzlea, pe masura 6.1- Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri s-au depus 915 proiecte, iar pentru masura 6.3 - Sprijin pentru dezvoltarea fermelor mici, sunt 680 pana in prezent, urmand sa ajunga pana aproape de o mie.
'Aproape 90% din cei 915 fermieri si-au propus, in cererea de finantare, ca obiectiv obligatoriu, profesionalizarea, ei, neavand cursuri de acest gen, vor urma aceste cursuri pana la depunerea transei doi de plata, altfel spus de la semnarea contractului pana in 33 de luni. Sunt cursuri binevenite si necesare tuturor beneficiarilor masurii 6.1 si o parte din masura 6.3. Este un proiect foarte bun', a precizat Buzlea.
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...