Procesatorii anunta „preturi normale” la produsele din carne, de Sarbatori
Luni, 25 Noiembrie 2024
Luni, 25 Noiembrie 2024
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificative, asa cum apare in spatiul public. In continuare exista probleme cu aprovizionarea cu carne de porc de pe piata nationala, nu este un secret pentru nimeni, dar trebuie spus ca pentru primul semestru al anului, comparativ cu anul 2023, s-a inregistrat o crestere a productiei de carne de porc cu 15% si asta ne bucura. E un semn bun, e un semn conform caruia fermele au inceput sa repopuleze si speram ca se vor diminua treptat, treptat, efectele pestei porcine africane", a precizat Dana Tanase, pentru Agerpres.
Pe de alta parte, aceasta considera ca 2025 se anunta un an cu multe provocari pentru industrie, mai ales ca se vorbeste despre cresterea salariului minim pe economie, ridicarea plafonarii preturilor la energie si probabil introducerea de noi taxe.
"Despre provocarile din 2025? In primul rand, ne gandim la cresterea salariului minim pe economie, crestere care antreneaza o majorare de salariu in avalansa, pentru ca nu poti sa maresti doar celui care este pe salariul minim, pentru ca vin ceilalti si intreaba: "eu ce fac, mie nu-mi maresti salariul?" si atunci companiile trebuie sa faca marirea pe tot lantul. Pe de alta parte, vor fi preturile la energie electrica, care reprezinta inca un mare mister din aprilie incolo si pe urma mai trebuie sa vedem daca vor fi si alte taxe. Sunt unele companii mari care si-au facut o simulare ce s-ar intampla daca s-ar reduce toate facilitatile fiscale si la peste 2.000 de angajati, impactul financiar este de peste 5 milioane de euro", a avertizat reprezentantul ARC.
Potrivit sursei citate, lipsa fortei de munca reprezinta in continuare o mare problema pentru industria alimentara din Romania, la care se adauga si scaderea consumului de produse din carne de la vitrina asistata si a produselor premium.
"Lipsa fortei de munca este o problema in continuare. Oamenii, chiar daca ii specializezi si scolarizezi, in clipa in care gasesc altceva mai bun in afara, pleaca imediat pe salarii mai mari. Pe de o parte, faptul ca se aduc lucratori din Asia in industria alimentara este destul de dificil, pentru ca trebuie sa o iei de la zero cu instruirea si cu normele de de igiena, iar pe de alta parte, daca este sa ne gandim la consum, consumul incepe sa scada. Si ma refer in special la consumul de la vitrina asistata.
Lumea se duce mai putin sa cumpere parizer, salam, sa faca sandwichi-uri. Acum cei tineri au aceasta mentalitate sa iasa in oras sa ia masa de pranz, nu se mai fac pachetele. Copiii la scoala de cele mai multe ori ii vedem pe la tot felul de automate de livrare si atunci s-a pierdut oarecum din traditie, lucru pe care noi il resimtim. S-a dezvoltat foarte mult zona de ready-meal, iar vanzarile la vitrina asistata au scazut. De asemenea, o scadere a consumului la produsele premium a fost observata inca de anul trecut, tendinta mentinandu-se si pentru anul acesta. Sunt cresteri insa la produsele private label, multe facute de procesatorii romani. Au ajuns si ele la standard de calitate, sunt produse bune, insa din punct de vedere al pretului, acesta este mai mic decat marca proprie a companiei", a explicat Dana Tanase.
In ceea ce priveste consumul mediu de produse din carne, romanii sunt aproape de media UE, unde se inregistreaza o scadere pe fondul promovarii produselor vegane.
"In prezent, in Romania, consumul mediu de produse din carne, respectiv de mezeluri, este in jur de 14 kg/an/locuitor. Se mentine fata de anul trecut, poate putin chiar a crescut, dar sunt anumite perioade. Noi primim datele de la INS pe trimestre si observam ca este o crestere mai mare la sfarsitul anului, dupa care in primul trimestru, ianuarie-februarie sunt cam luni moarte. Media consumului de mezeluri in UE este de 15 kg/an. Sigur ca sunt unele tari cu consum in scadere, cum este de exemplu Belgia, unde se face propaganda pentru produsele vegane si vegetariene si atunci in scoli nu se mai furnizeaza sandwich-uri cu produse din carne. Practic, in toata Uniunea Europeana exista o oarecare o scadere din aceasta cauza", a adaugat directorul executiv al ARC, Dana Tanase.
Asociatia Romana a Carnii este organizatia profesionala care reprezinta interesele industriei de prelucrare a carnii, care s-a format in 1999, avand ca membri 52 societati comerciale care realizeaza peste 60% din productia nationala de mezeluri.
Topul preferintelor Tadaaazz 2024 Clasamentul preparatelor preferate de romani este completat de...
Valorile maxime ale ajutorului : - pentru serviciile de intocmire si mentinere a registrului ge...
"Ciorba ocupa prima pozitie in topul preferintelor, fiind cel mai comandat fel de mancare traditi...