Cuba relaxeaza restrictiile cu privire la sacrificarea vitelor si vanzarea carnii

Cuba relaxeaza restrictiile cu privire la sacrificarea vitelor si vanzarea carnii


Autoritatile cubaneze au anuntat relaxarea unei interdictii introdusa in urma cu mai multe decenii cu privire la vanzarile de carne de vita si produse lactate, care erau permise numai catre stat si de asemenea vor permite sacrificarea vitelor pentru consum personal sau vanzare, dupa ce vor fi indeplinite cotele catre stat, transmite Reuters.

Crescatorii de animale vor putea sa faca ce doresc cu vitele lor "dupa ce vor indeplini cotele catre stat si intotdeauna cu garantia ca aceasta nu va conduce la o diminuare a septelului", a anuntat Granma, cotidianul oficial al partidului comunist cubanez.

 

In 1963, dupa ce uraganul Flora a decimat 20% din efectivele de animale, guvernul cubanez a declarat ca este ilegal pentru cubanezi sa isi sacrifice propriile lor vite sau sa vanda carne de vita si alte produse de origine animala fara permisiunea statului. Ulterior, numarul vitelor si productia de lapte s-a imbunatatit pana in 1989, cand URSS a intrat in colaps. De atunci incoace, septelul a ramas constant la aproximativ 70% fata de nivelul din 1963, iar importurile de lapte praf au crescut.

 

Economistii sunt de parere ca dereglementarea sectorului agricol ar putea ajuta la cresterea productiei.

 

Guvernul de la Havana ar putea sa anunte noi masuri in sectorul agricol, in conditiile in care se lupta cu o grava criza economica care a generat probleme in aprovizionarea cu alimente si cozi lungi la produsele de baza precum orez, fasole sau carne de porc, fara a mai vorbi de lapte, unt, branza, iaurt sau carne de vita.

 

Insula din Caraibe importa mai mult de 60% din alimentele consumate inaintea noilor sanctiuni introduse de SUA, pe langa embargoul comercial vechi de mai multe decenii, iar ulterior a venit pandemia de COVID-19, care a devastat turismul si a lasat autoritatile de la Havana fara valuta necesara pentru a importa produse necesare in agricultura precum combustibil, nutret si pesticide.

 

Potrivit cifrelor oficiale economia cubaneza s-a contractat cu 11% in 2020, iar importurile s-au prabusit cu 40%.

 

In luna noiembrie a anului trecut, guvernul de la Havana a anuntat ca va permite fermierilor, traderilor privati si procesatorilor de alimente sa demareze vanzari directe angro si vanzari cu amanuntul, daca vor indeplini contractele guvernamentale. Statul detine 80% din terenul arabil din Cuba si inchiriaza o mare parte din terenuri catre fermieri si cooperative agricole, iar pana recent le vindea imputurile agricole in schimbul a 90% din productie plus o anumita marja fixa.



Poti fi interesat si de