Crescatorii de porci si de pasari cer Ministerului Agriculturii sprijin financiar de urgenta

Crescatorii de porci si de pasari cer Ministerului Agriculturii sprijin financiar de urgenta


Fermierii crescatori de porci si de pasari solicita Ministerului Agriculturii alocarea de urgenta a fondurilor bugetare necesare implementarii actelor normative de sprijin a sectoarelor de crestere a porcinelor si a pasarilor, conform unei scrisori deschise transmise vineri de Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR) si de Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR).

“Prin prezenta scrisoare, in numele fermierilor romani pe care ii reprezentam, solicitam in regim de urgenta alocarea fondurilor bugetare pentru implementarea tuturor actelor normative menite sa sprijine sectoarelor de crestere a porcinelor si a pasarilor. Criza privind sanatatea publica prin care trece si Romania afecteaza aceste sectoare intr-o masura ridicata, punand in pericol functionarea si chiar existenta acestora pe termen scurt si mediu. Suntem intr-o situatie extrem de dificila din punct de vedere financiar si epidemiologic si un sprijin real din partea Guvernului este reprezentat doar de alocarea sumelor prevazute de cadrul legislativ in vigoare”, se mentioneaza in apelul adresat de cele doua organizatii prim-ministrului Ludovic Orban si ministrului Agriculturii, Adrian Oros.

 

Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania mentioneaza ca fermierii din sectorul cresterii porcinelor se confrunta cu probleme legate de pret si cu raspandirea continua a Pestei Porcine Africane, iar multi dintre ei sunt in pragul falimentului.

 

“In ultimii 3 ani au fost sacrificati/eutanasiati 600.000 de porci urmare a infectarii cu Pesta Porcina Africana, iar 86% dintre acestia au fost sacrificati de fermele comerciale, principalii furnizori de carne de porc in comertul intern. Totodata, au fost ucise circa 47.000 scroafe din fermele comerciale, ceea ce reprezinta un deficit suplimentar de 2 milioane de purcei pentru ingrasare pe care va fi necesar sa ii importam. Sectorul are nevoie de investitii pentru a putea asigura aprovizionarea cu purcei pentru fermele de ingrasare si pentru a produce carne de porc pentru consum”, se precizeaza in scrisoarea deschisa.

 

Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania mentioneaza ca in prezent Romania importa aproape trei sferturi din consumul intern de carne de porc.

 

“In conditiile actuale, producatorii locali de carne de porc pot asigura doar 30% din necesarul pentru consumul intern, Romania fiind in situatia de a importa restul de 70% pentru a asigura securitatea alimentara a populatiei”, se mentioneaza in apelul adresat Guvernului.

 

APCPR solicita Ministerului Agriculturii acordarea finantarii pentru activitatea de reproductie suine, dar si pentru alte masuri esentiale cresterii porcilor.

 

“Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania va solicita alocarea fondurilor pentru aplicarea Legii nr. 195/2018 privind aprobarea Programului de sustinere a crescatorilor de suine pentru activitatea de reproductie care sa acopere toate cererile depuse pana in acest moment si aprobarea modificarilor propuse pentru a putea fi implementate, asigurarea unui ajutor de stat fermelor de crestere si ingrasare pentru a putea produce la capacitate maxima si pentru despagubirea pierderilor de venit datorate crizei COVID si sprijinirea asociatiilor noastre prin crearea unui cadru legislativ corect si predictibil (norme de aplicare la Legea nr. 123/2020 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2005 privind protectia mediului emisa de Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, Ordin pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind conditiile de biosecuritate in exploatatiile de porcine emis de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Legea 204/2008 privind protejarea exploatatiilor agricole emisa de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale)”, se precizeaza in scrisoarea transmisa de Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania.

 

La randul ei, Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania solicita acordarea de sprijin financiar pentru subventionarea depozitarii produselor avicole, dar si pentru alte masuri.

 

“Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania va solicita o interventie rapida pentru oprirea caderii sectorului avicol, sector campion in cresterea animalelor, prin acordarea de sprijin imediat in conformitate cu legislatia UE pentru: subventionarea depozitarii produselor avicole, ajutor pentru fermierii care nu pot popula din cauza reducerii pietei produselor avicole si ajutor pentru dezvoltarea fermelor de reproductie - incubatie - crestere, conform legislatiei in vigoare”, conform scrisorii deschise.

 

UCPR subliniaza ca crescatorii romani vand ouale “la poarta fermei” cu cele mai mici preturi din Uniunea Europeana.

 

“In ceea ce priveste sectorul avicol, productia este inca insuficienta, valoarea importurilor este uriasa iar productia de oua pentru consum este subdezvoltata. In timp ce fermierii vand la poarta fermei cu cele mai mici preturi din UE, sub valoarea costurilor de productie, si acumuleaza stocuri mari, comertul intracomunitar cu carne de pasare si oua de consum, de calitate indoielnica si la preturi de dumping, continua, accentuand si mai mult situatia grea a sectorului avicol. In timp ce preturile la poarta fermei s-au redus continuu din decembrie 2019 pana in iunie 2020, conform Observatorului Preturilor UE, Indicele Pretului de Consum (pretul la consumator), conform INS, a crescut continuu, la sfarsitul lunii iunie 2020 acesta a inregistrat o crestere cu 2,5% la consumator. Desi pretul la poarta fermei la oua de consum s-a redus cu 26%, pretul la consumator a scazut doar cu 4%. Atragem atentia ca pe fondul pandemiei de COVID-19, efectivele de pasari din Romania s-au redus cu circa 20% pana la jumatatea anului 2020 si, daca circulatia materialului biologic avicol va fi din nou restrictionata in UE, productia poate scadea chiar si cu 40%”, potrivit documentului transmis de Uniunea Crescatorilor de Pasari din Romania.



Poti fi interesat si de