Crescatorii de pasari primesc compensatii de peste 100 milioane de lei

Crescatorii de pasari primesc compensatii de peste 100 milioane de lei


Pierderile suferite de crescatorii de pasari din Romania, in perioada 1 martie - 1 iulie 2020, in contextul crizei economice generate de pandemia Covid-19 vor fi compensate printr-o schema de ajutor de stat pentru sectorul avicol, in valoare de 109,8 milioane de lei, informeaza Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

“Prin acest sprijin se doreste sustinerea activitatii crescatorilor din sectorul avicol in contextul crizei economice din perioada actuala, pentru compensarea pierderilor. Ajutorul de stat se acorda pe capacitatea de productie detinuta de beneficiar, echivalent UVM, functie de speciile si categoriile de pasari, respectiv, pui de carne, pui de curca, gaini ouatoare, gaini rase grele si pui eclozionati. Valoarea totala ce poate fi acordata pentru fiecare intreprindere care isi desfasoara activitatea in domeniul productiei primare de produse agricole nu depaseste echivalentul in lei a 100.000 euro, ratele de conversie fiind 0,03 UVM pentru pui de carne, pui de curca si pui eclozionati, respectiv 0,014 UVM pentru gaini ouatoare si gaini rase grele” , se mentioneaza intr-un comunicat al MADR.

 

Cuantumul ajutorului este de 100 euro/UVM, echivalent in lei, iar valoarea totala a schemei de ajutor este de 109,8 milioane de lei.

 

Beneficiarii acestei masuri sunt: crescatorii de pasari, respectiv, intreprinderile individuale si familiale, persoanele fizice autorizate, dupa caz, precum si persoanele juridice care desfasoara activitate de reproductie si/sau incubatie si/sau crestere a pasarilor pentru carne sau oua.

 

Potrivit MADR, pentru a putea beneficia de ajutorul de stat, fermierii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa detina exploatatie autorizata sanitar veterinar; sa desfasoare activitate de reproductie si/sau incubatie si/sau crestere a pasarilor in semestrul I al anului 2020; sa nu fi solicitat alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleasi costuri eligibile si sa respecte prevederile de la punctele 20 si 23 din Comunicarea Comisiei Europene; sa nu se afle in dificultate (respectiv reorganizare, lichidare, faliment) in baza evidentelor Oficiului National al Registrului Comertului la data de 31 decembrie 2019.

 

Fermierii au la dispozitie 20 zile lucratoare de la data intrarii in vigoare a prezentului act normativ pentru depunerea documentatiei. De asemenea, banii vor fi virati in conturile acestora pana la data de 31 Decembrie 2020.

 

Ordonanta de Urgenta privind schema de ajutor de stat pentru sustinerea activitatii crescatorilor din sectorul avicol a fost aprobata joi de Executiv.

 

Potrivit notei de fundamentare care sustinea acest proiect, sectorul cresterii pasarilor din Romania a suferit pierderi substantiale care au condus la diminuarea efectivelor pentru abatorizare, precum si la perturbarea lanturilor de aprovizionare din cauza restrictiilor de miscare impuse de situatia creata de COVID-19.

 

Datele prezentate de MADR aratau ca efectivul total de pasari a scazut de la 73,20 milioane capete in luna aprilie 2019 la 70,14 milioane capete in luna aprilie 2020, ceea ce reprezinta o scadere cu 4,17 %. In ceea ce priveste productia de carne de pasare, aceasta in luna aprilie 2019 a fost de 199.600 tone, iar in aceeasi luna a anului curent a fost de 169.300 tone, insemnand o scadere cu 15,17%.



Poti fi interesat si de