Consumul de peste a scazut cu 20%, de la debutul pandemiei

Consumul de peste a scazut cu 20%, de la debutul pandemiei


De la inceputul crizei COVID-19, consumul general de peste a scazut cu 20%, dar odata cu iesirea din izolare au aparut si semnele de revenire pe acest segment.

Piata locala de peste si fructe de mare va inregistra o crestere de aproximativ 5%, in intervalul martie – decembrie 2020, conform estimarilor Alfredo Seafood. Acest reviriment a inceput deja si este generat de interesul tot mai mare manifestat de romani pentru o dieta sanatoasa, precum si a beneficiilor recunoscute pe care carnea de peste le are in cresterea imunitatii organismului.

 

Potrivit reprezentantilor companiei si a medicilor nutritionisti, perioada de izolare si debutul sezonului rece pot duce in foarte multe cazuri la scaderea rezistentei la boli, din cauza stresului provocat de pandemie, a lipsei de miscare, aer curat si expunere suficienta la soare, dar nutrientii din carnea de peste ajuta la imbunatatirea raspunsului imun al organismului.

 

La nivelul portofoliului Alfredo Seafood, in martie si aprilie, rulajul a scazut cu 75% in sectorul HoReCa. In mai, dupa ridicarea restrictiilor, vanzarile au revenit la un nivel apropiat de aceeasi perioada din 2019, cu o tendinta puternica de crestere a segmentului online.

 

„In perioada de izolare, am observat o scadere a cererii de produse de calitate superioara, cum sunt somonul, crevetii sau tonul. Aceasta tendinta a fost fireasca in contextul respectiv, deoarece oamenii au fost mult mai atenti cu cheltuielile, avand temeri legate de stabilitatea imediata a veniturilor. Totusi, consumul general de peste incepe sa-si revina in Romania. Anticipez ca majorarea vanzarilor va ajunge la 5% pana la finele anului, dar aceste estimari pot oricand sa se schimbe din cauza climatului neobisnuit in care ne aflam. Cred ca una dintre cele mai bune strategii de crestere a consumului in urmatoarele luni consta in stimularea vanzarilor online, de aceea vom accelera investitiile in dezvoltarea magazinul virtual al Alfredo Seafood”, explica Mihai Cristian Darmanescu, fondator al Alfredo Seafood.

 

Reprezentantul Alfredo Seafood spera ca piata locala de peste sa creasca in continuare, in ciuda acestei perioade dificile, pentru a nu se pierde progresele obtinute. „Daca in 2015 se consumau in Romania 6 kg/an pe cap de locuitor, in 2019 am ajuns la 8 kg/capita/an si ne situam in coada clasamentului UE, la acest capitol”, a adaugat Mihai Cristian Darmanescu. 

 

Dr. Mihaela Bilic, specialist in nutritie, atesta faptul ca pestele contine numeroase vitamine, minerale si nutrienti, inclusiv acizii Omega-3, care intaresc imunitatea organismului. „Auzim des ca pestele este benefic pentru sanatate, dar cred ca este important sa intelegem si de ce. Acizii grasi esentiali Omega 3, care se gasesc din abundenta in carnea de peste, contribuie major la reglarea reactiei pe care sistemul imunitar o are la o agresiune si care se concretizeaza printr-un proces inflamator, care trebuie blocat imediat dupa neutralizarea pericolului. Studiile recente au demonstrat ca acizii grasi esentiali Omega 3 reduc inflamatia acuta care insoteste raspunsul imun si stimuleaza segmentele imunitare necesare apararii organismului.”

 

Potrivit medicului primar diabet si boli de nutritie, Mihaela Bilic, doza zilnica recomandata de Omega 3 este 2-2,5 grame, iar cele mai bune surse sunt produsele de origine animala: pestele in general si pestele gras de apa rece in special, icrele de peste sau galbenusul de ou. „In plus, carnea de peste contine un alt element esential pentru un sistem imunitar puternic, vitamina D, care este un imunomodulator care creste rezistenta organismului la boli. Vitamina D este prezenta in mod natural in grasimea animala, in alimente precum pestele, ficatul, laptele si branzeturile. In sezonul rece se recomanda cresterea ponderii acestei substante in alimentatie, pentru ca ne bucuram mult mai putin de soare si deci organismul produce mai putina vitamina D. In ultimii 20 de ani s-a demonstrat asocierea intre carenta de vitamina D si riscul crescut de a dezvolta diferite boli virale sau infectioase, risc ce poate fi eliminat printr-o alimentatie echilibrata, din care pestele sa nu lipseasca”, a punctat medicul nutritionist.

 

Printre pestii si fructele de mare care contin cea mai mare cantitate de acizi Omega-3 si Omega-6, si care cresc astfel imunitatea organismului, se numara diferite specii salbatice. In categoria asa-numitilor pesti economici, o cantitate mare de acizi grasi se afla in macrou, merluciu, sprot si hering. In categoria produselor de calitate superioara, conduc somonul salbatic, codul file si crevetii.

 



Poti fi interesat si de