Consumul de carne in tarile din UE va scadea in urmatorii 10 ani

Consumul de carne in tarile din UE va scadea in urmatorii 10 ani


Conceptul de sustenabilitate va juca un rol important in consumul de carne pe piata UE in urmatorii 10 ani.

Cea mai recenta perspectiva prezentata de Comisia Europeana arata o scadere a consumului de carne cu 1,1 kg in urmatorul deceniu. Pana la sfarsitul anului 2030, consumul mediu pe cap de locuitor va fi de 67,6 kg, potrivit raportului.

 

Cu toate acestea, unele dintre produsele de origine animala vor performa mai bine decat altele, scrie EuroMeatNews.com. Preocuparile pentru mediu, riscul de raspandire a pestei porcine africane si modificarile preferintelor consumatorilor pot limita productia de carne de porc in UE. Cererea internationala puternica si preturile ridicate au redus recent consumul intern, stabilind o tendinta pe termen mediu. In ceea ce priveste exporturile, UE ar trebui sa ramana furnizorul dominant, dar nu se asteapta ca nivelurile record din 2019-2020 sa mai fie atinse.

 

Dupa scaderea efectivelor de animale din UE, se preconizeaza ca productia de carne de vita va continua sa scada, in ciuda perspectivelor de export reduse si a unei usoare scaderi a preturilor la furaje. Consumul de carne de vita in UE va scadea cu 0,9 kg pe cap de locuitor, dar oportunitatile de export s-ar putea imbunatati pe termen mediu. Importurile ar putea creste, de asemenea, incet, ca urmare a majorarii treptate a cotelor tarifare care rezulta din intrarea in vigoare a recentelor acorduri de liber schimb intre UE si anumiti parteneri comerciali.

 

Se asteapta ca productia si consumul de carne de oaie si capra in UE sa ramana stabile. Exporturile de animale vii ar trebui sa scada, in timp ce importurile de carne de oaie ar trebui sa ramana constante si mult sub volumul total al contingentelor tarifare deschise de UE.

 

Potrivit estimarilor, cererea de carne de pasare din UE ar urma sa creasca constant, intrucat este vazuta de consumatori ca un produs sanatos si sustenabil. Se preconizeaza ca productia de pasari va fi singura categorie de carne care va creste. Exporturile ar trebui sa beneficieze in continuare de succesul pe care il au articolele dezosate, in timp ce importurile vor creste pe baza disponibilitatii contingentelor tarifare.



Poti fi interesat si de