Consiliul Concurentei recomanda actualizarea listei cu aditivi alimentari
Luni, 30 Mai 2022
Luni, 30 Mai 2022
'In urma derularii unui studiu, autoritatea de concurenta a constat ca Norma privind aditivii alimentari destinati utilizarii in produsele alimentare pentru consum uman, emisa de Ministerul Sanatatii este neactualizata din anul 2011, in timp ce legislatia europeana (Regulamentul (CE) Nr. 1333/2008) a suferit mai multe modificari, ultimele in luna decembrie 2020. Astfel, exista o serie de diferente de denumire, cat si de definire in ceea ce priveste aditivii alimentari si categoriile acestora fata de cele prevazute in traducerea oficiala in limba romana a regulamentului european in domeniu', sustin reprezentantii autoritatii de concurenta.
In Romania, cei mai utilizati 10 aditivi alimentari (de ex. carbonati de sodiu, acid citric, adipat de diamidon acetilat, carbonati de amoniu, acid acetic, carbonat de calciu, acid lactic, acid fosforic, acid ascorbic, benzoat de sodiu) reprezinta aproximativ 70% din totalul vanzarilor.
In ceea ce priveste aditivii alimentari simpli, cea mai mare parte din cantitatile furnizate sunt produse importate, la nivel national fiind identificat un singur producator de clorura de calciu, acid fosforic, respectiv hidroxid de sodiu.
Potrivit sursei citate, in cazul mix-urilor de aditivi, oferta de pe piata din Romania este reprezentata atat de producatori nationali/straini, cat si de distribuitori. Principalii producatori de mixuri identificati sunt: Expertarom Food Ingredients, Gemini Natromind, Ion Mos, Nutriprod, Orkla Foods, Pacovis, Puratos Prod, Rompak Pascani, Sapte Spice, Zeelandia, Rollit, Solina si Kralex.
Aditivii alimentari sunt substantele, naturale sau chimice, folosite in scop tehnologic in produsele alimentare si care nu se consuma ca atare.
'Autorizarea si utilizarea aditivilor alimentari este reglementata la nivelul Uniunii Europene, putand fi utilizati doar aditivii alimentari autorizati. Acestia sunt grupati in categorii, precum indulcitori, coloranti, conservanti sau antioxidanti. Tot la nivel european, sunt reglementate cerintele generale privind etichetarea si conditiile de utilizare, dar si cantitatile maxime permise in fabricarea produselor alimentare. De exemplu, E300 acid ascorbic, E170 carbonatul de calciu, E330 acid citric, E290 dioxid de carbon (aditivi care se folosesc in productia de lapte deshidratat, grasimi si uleiuri, branza maturata si branza din zer) sunt aditivi alimentari considerati siguri pentru consum in orice dozaj, in timp ce, pentru E951 aspartam, E250 nitrit de sodiu, E954 zaharina, exista limite stipulate in ceea ce priveste dozajul. De exemplu, E250 nitrit de sodiu se poate utiliza in cantitate maxima de 0,01 mg/kg pentru produsele alimentare si deloc in bauturi', se mentioneaza in comunicatul CC.
Studiul este pus in dezbatere publica pe pagina web a institutiei, www.consiliulconcurentei.ro , timp de 30 zile.
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...
Institutia Prefectului Salaj a precizat ca Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a adoptat,...