Consilier MADR: Cooperativele sunt solutia pentru ca producatorii sa isi vanda marfa la pretul corect

Consilier MADR: Cooperativele sunt solutia pentru ca producatorii sa isi vanda marfa la pretul corect


Producatorii romani isi pot vinde mult mai usor specialitatile traditionale daca sunt inscrisi intr-o cooperativa, deoarece organizatia poate sa-i ajute in promovarea si valorificarea produselor obtinute in ferma la preturi corecte si pentru ei, dar si pentru consumatori, considera Ionut Diaconeasa, consilier in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR).

'Un exemplu in acest sens este si proiectul Cooperativei Agricole Caprirom Sud Muntenia din Dambovita care organizeaza targuri de produse traditionale in diferite piete si zone din Bucuresti, dar si din tara, iar producatorii isi pot face astfel cunoscute bunatatile locale. Asociatia a debutat pe 1 decembrie 2023 cu un eveniment organizat in Parcul Tudor Arghezi din sectorul 4 al Capitalei si a continuat cu alte patru evenimente care au avut loc in curtea Ministerului Agriculturii si in alte locatii din Bucuresti. Cu sprijinul unei cooperative producatorii beneficiaza de confortul valorificarii la pretul corect, prin vanzarea directa de la ferma catre consumator. Genul acesta de proiecte sunt binevenite, iar in prezent exista solicitari pentru organizarea unor astfel de evenimente atat din partea fermierilor cat si din partea autoritatilor locale si a cumparatorilor', a declarat pentru Agerpres consilierul MADR.

 

Cooperativa Agricola Caprirom Sud Muntenia impreuna cu MADR a organizat, in perioada 1 – 3 martie, un astfel de eveniment de promovare, respectiv targul 'Poftim din Romania - Martisor de Bucuresti - Gusturi si Mestesuguri Romanesti', in sectorul 4 din Capitala, la Piata Sudului, unde aproximativ 40 de producatori i-au asteaptat pe bucuresteni sa deguste bucate traditionale romanesti si specialitati locale aduse din toate zonele tarii.

 

Producatorul Cecilia Istrate din comuna Fundata, judetul Brasov, sustine ca prezenta la targul din Piata Sudului o ajuta sa isi faca cunoscute produsele pe care le obtine din ferma proprie.

 

'Am venit aici, la Bucuresti, la targul acesta din Piata Sudului, pentru ca ne doream sa ne facem cunoscute produsele. Avem produse din ferma proprie incepand de la branzeturi pana la pastrama. Se pot cumpara de toate de la noi, de la aperitiv pana la friptura. Avem branza de burduf, telemea de oaie, telemea de vaca, cascaval afumat, urda si cas dulce, iar din gama de carne avem pastrama de berbecut, pastrama de vitel, piept de porc, slaninuta, toate la preturi accesibile. Nu ne gandim sa marim preturile, chiar vindem un pic mai ieftin ca anul trecut, pentru ca a fost greu pentru toata lumea. Ii asteptam pe bucuresteni sa cumpere in loc de martisor o bucatica de pastrama de berbecut sau un carnacior', a precizat producatorul brasovean.

 

Aceasta a adaugat ca isi doreste in continuare sa vina la astfel de targuri, mai ales ca toate produsele pe care le are la vanzare sunt inregistrate si atestate la Ministerul Agriculturii ca produse traditionale, iar in curand va dobandi si mentiunea de 'produs montan' pentru produsele din ferma.

 

'Toate produsele noastre sunt atestate la Ministerul Agriculturii. Ferma Istrate are 13 produse atestate si ne gandim ca la unele dintre ele sa obtinem si protectie europeana. Oricum, ne ajuta foarte mult atestarea de la Ministerul Agriculturii, iar in curand vom dobandi si mentiunea de 'produs montan' pentru produsele obtinute in ferma', a spus Istrate.

 

La randul sau, producatorul Catalin Oncescu sustine ca a venit la Targul de Martisor din Piata Sudului din Capitala cu produsele lactate obtinute in ferma proprie din Voinesti, judetul Dambovita, pentru ca vinde mult mai bine in aceste targuri organizate.

 

'Am venit sa vindem aici pentru bucuresteni si bucurestence cu produse traditionale obtinute de la animalele din ferma noastra. Avem in jur de 300 de capete de ovine si 20 de bovine. Noi asa ne vindem marfa prin targuri traditionale, targuri organizate, pentru ca este o desfacere mai buna. Avem acum branza de burduf la 60 de lei kilogramul, telemea de vaca la 27 lei/kg, telemeaua de oaie 40 de lei/kg, cascaval la 55 - 60 de lei/kg, lapte dulce de vaca si iaurt de vaca la 7 lei litru', a mentionat producatorul din Dambovita.

 

Romania are la nivel national 765 de produsele traditionale atestate, cele mai multe fiind cele din carne si produse din carne (309), lapte si produse din lapte (140), legume si fructe (124), paine, produse de panificatie si patiserie (120), peste (30), dar sunt atestate si bauturi (35).



Poti fi interesat si de