Compensatiile pentru fermele piscicole din siturile Natura 2000, anulate

Compensatiile pentru fermele piscicole din siturile Natura 2000, anulate


Compensatiile alocate fermelor piscicole din Romania sunt suspendate in aceasta perioada, pe fondul unui control solicitat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) pe tema alocatiilor europene pentru fermele din siturile Natura 2000, a declarat reprezentantul unui grup de firme piscicole, Radu Manolache.

El a amintit ca autoritatile nu sprijina financiar acvacultura din Romania, desi acest lucru este solicitat de cel putin zece ani, si a explicat astfel de ce piata interna este plina de peste adus din alte state.

 

“Compensatiile in fermele din Natura 2000 au fost abrogate. S-a cerut un control de catre conducerea actuala a ministerului, s-a sesizat OLAF (Oficiul European de Lupa Antifrauda - n.r.). Au tot venit controale. E foarte bine ca se fac aceste controale. Nu se pot face sesiuni competitive pentru aceste compensatii. Ori beneficiaza toti cei care sunt in siturile Natura 2000, ori nu”, a afirmat Manolache.

 

In opinia lui, solutia pentru piscicultura din Romania este accesarea granturilor acordate de Uniunea Europeana.

 

“Sa dea drumul granturilor de la Bruxelles! Exista niste variante prin care le-am putea accesa direct. Dar o sa ne mai intalnim si veti vedea ca nu ni se va da ocazia. In toamna, se va face direct coliva, nu inmormantarea pisciculturii din Romania, pentru ca toata lumea promite, vorbeste foarte mult si nu face nimic”, a mai spus reprezentantul firmei piscicole din comuna Jurilovca.

 

El a amintit ca munca pescarilor este foarte dificila si ca toate capturile acestora depind de conditiile meteorologice.

 

“Avem program Tomata, dar nu avem un program pentru un solz de peste. Toti vorbesc in schimb ca pestele este cel mai bun aliment si importam pastrav din Albania. Delta Dunarii a avut 36.900 de hectare de luciu de apa, dar nu stiu daca mai sunt acum 5.000 de hectare printr-un efort al unor nebuni care s-au gandit sa bage niste bani in apa sa-i manance pelicanii, in loc sa-i puna in afaceri imobiliare. 36.900 de hectare puteau aduce 15.000 de tone de peste pe an pentru consumul Romaniei, dar noi importam peste”, a mentionat Radu Manolache.

 

Majoritatea pescarilor din judetul Tulcea sunt nemultumiti din cauza scaderii capturilor de peste, pe fondul nivelului mic al Dunarii, situatia fiind similara si in timpul sezonului de scrumbie, la Sfantu Gheorghe.

 

“Pescuitul la scrumbie a fost afectat anul acesta de nivelul mic al Dunarii. Sunt sezoane proaste si altele foarte bune, dar anul acesta a fost unul foarte prost. Capturile de scrumbie au fost mai slabe cu circa 60%, iar la noi capturile din aceasta specie sunt mai mari decat cele inregistrate la o distanta de 100 de kilometri de varsarea fluviului in mare”, a declarat proprietarul unei societati piscicole din satul Sfantu Gheorghe, Nicu Efimov.



Poti fi interesat si de