Comisie de evaluare a pagubelor la ferma cu 141.000 de porci unde s-a confirmat pesta

Comisie de evaluare a pagubelor la ferma cu 141.000 de porci unde s-a confirmat pesta


Patronul SC TEBU Consult Braila, cea mai mare ferma de porci din Romania, a doua ca marime din Europa, unde sambata a fost confirmata existenta virusului de pesta porcina africana, a cerut intrunirea unei comisii, pentru o evaluare exacta a pagubelor pe care le va suporta in urma eutanasierii porcilor.

Medicii sanitar-veterinari venisera luni pregatiti pentru inceperea operatiunii de eutanasiere a celor 141.000 de porcii din ferma Tebu Consult, insa actiunea a fost amanata de agentul economic, care a solicitat intrunirea unei comisii de evaluare, pentru a se sti cu exactitate care sunt pierderile acestui dezastru economic cu care se confrunta, potrivit informatiilor furnizate de directorul Directiei Sanitar-Veterinare, Gicu Dragan.

 

La fata locului se vor deplasa si inspectorii de mediu, care vor face verificari in ceea ce priveste respectarea legii privind eutanasierea si, ulterior, ingroparea cenusii rezultate in urma arderii porcilor.

 

Institutul de Diagnostic si Sanatate Animala Bucuresti a confirmat sambata existenta virusului pestei porcine africane in cea mai mare ferma din Romania, a doua ca marime din Europa, unde exista 141.000 de porci.

 

In judetul Braila mai sunt trei ferme in care a fost confirmat virusul. Vineri, pesta a fost confirmata la SC Romsoci din Tichilesti, care are 35.000 de porci, iar saptamana trecuta in fermele SC I.I. Ene Larisa Violeta din Bertestii de Jos, cu 504 capete, si SC Prichindesa Pig SRL din Victoria, cu 1.451 de capete, toate animalele din ultimele doua ferme fiind deja ucise.

 

Directorul DSV Braila, Gicu Dragan, a admis faptul ca transmiterea virusului in fermele din Braila s-ar fi putut face pe calea apei, pe Dunare.

 

"Cred ca imbolnavirea animalelor din aceste ferme se datoreaza apei din Dunare. Fermele se aprovizioneaza cu apa din Dunare. Inclusiv ieri a fost un cadavru de porc pescuit la Plaja Lipoveneasca, intre Braila si Galati. Sunt cetateni inconstienti, din cauza acestor oameni care au aruncat cadavrele in Dunare, se intampla ce se intampla in acest moment, in aceste ferme din judetul Braila. Am ucis peste 29.000 de capete, tocmai in ideea de a proteja aceste ferme. Ne-am concentrat pe uscat si virusul a venit pe apa", a precizat Dragan.

 

Intr-o conferinta de presa organizata vineri de prefectul de Braila, George Paladi, si directorul DSV, presa a lansat ideea ca in Insula Mica a Brailei, declarata rezervatie naturala, ar exista mai multe cadavre de porci, care nu pot fi ridicate insa de autoritatile sanitar-veterinare, deoarece nu au competenta de a patrunde in aceasta zona.

 

"Noi avem informatii legate de Insula Mica a Brailei de la cei care administreaza aceasta zona protejata, pentru ca nu putem intra acolo. Acest parc national are acelasi statut ca si Delta Dunarii. Am luat legatura cu cei de la Parcul National si au spus ca vor incerca sa caute cadavre si, daca le gasesc, ni le vor trimite spre analiza la noi", a declarat Dragan.

 

Potrivit prefectului Paladi, in judetul Braila exista 34 de focare de pesta porcina africana, in 19 localitati, inclusiv municipiul Braila, si in trei ferme, pana in prezent fiind eutanasiati peste 30.000 de porci.



Poti fi interesat si de