Comisia Europeana anunta masuri exceptionale de sprijin pentru sectorul agroalimentar
Luni, 27 Aprilie 2020
Luni, 27 Aprilie 2020
Pachetul prezentat include masuri referitoare la ajutoarele pentru depozitarea privata in sectorul produselor lactate si in cel al carnii, la autorizarea adoptarii unor masuri de auto-organizare in cadrul pietei de catre operatorii din sectoarele grav afectate si la flexibilitatea programelor de sprijinire a pietei in sectorul fructelor si al legumelor, al vinului si al altor produse.
Chiar daca sectorul agroalimentar al UE da dovada de rezilienta in aceste vremuri fara precedent, in contextul pandemiei de coronavirus, unele piete au fost insa puternic afectate de consecintele acestei crize a sanatatii publice.
Printre masurile exceptionale anuntate ca raspuns suplimentar la criza coronavirusului se numara ajutoarele pentru depozitarea privata. Comisia propune acordarea de ajutoare pentru depozitarea privata a produselor lactate (lapte praf degresat, unt, branza) si a produselor din carne (carne de vita, oaie si capra). Aceasta schema va permite retragerea temporara a produselor de pe piata timp de minimum 2-3 luni si de maximum 5-6 luni. Aceasta masura va duce la o scadere a ofertei disponibile pe piata si va reechilibra piata pe termen lung.
De asemenea, Executivul comunitar va introduce flexibilitate in punerea in aplicare a programelor de sprijinire a pietei pentru vin, fructe si legume, ulei de masline, apicultura si programul UE pentru scoli (lapte, fructe si legume). Aceasta va permite reorientarea prioritatilor de finantare catre masuri de gestionare a crizei pentru toate sectoarele.
Va exista o derogare exceptionala de la normele UE in materie de concurenta, aplicabila sectoarelor laptelui, florilor si cartofilor. Comisia va autoriza derogarea de la anumite norme privind concurenta in temeiul articolului 222 din Regulamentul privind organizarea comuna a pietelor, care permite operatorilor sa adopte masuri de auto-organizare in cadrul pietei. In mod concret, acestor sectoare li se va permite sa ia in mod colectiv masuri de stabilizare a pietei. De exemplu, sectorul laptelui va avea posibilitatea de a planifica in mod colectiv productia de lapte, iar sectorul florilor si cartofilor va fi autorizat sa retraga produse de pe piata. De asemenea, va fi permisa depozitarea de catre operatori privati. Astfel de acorduri si decizii vor fi valabile numai pentru o perioada de maximum sase luni. Evolutiile preturilor de consum vor fi monitorizate indeaproape pentru a se evita efectele negative.
Comisia intentioneaza ca aceste masuri sa fie adoptate pana la sfarsitul lunii aprilie. In prealabil, va trebui sa fie consultate statele membre si sa se voteze cu privire la aceste masuri. Prin urmare, ele vor face obiectul unor modificari. Detaliile complete cu privire la aceste propuneri vor fi prezentate la momentul adoptarii finale.
"Consecintele crizei coronavirusului se fac din ce in ce mai mult simtite in sectorul agroalimentar, motiv pentru care am decis sa luam masuri rapide, pe langa cele adoptate deja de la izbucnirea crizei. In stadiul actual al evolutiilor pietei, masurile propuse sunt menite sa transmita un semnal pentru stabilizarea pietelor si sunt considerate cele mai adecvate pentru asigurarea stabilitatii preturilor si productiei viitoare si, implicit, a aprovizionarii stabile cu alimente si a securitatii alimentare. Noile masuri exceptionale pe care le anuntam astazi sunt destinate sprijinirii celor mai afectate sectoare agroalimentare, concentrandu-se asupra perturbarilor deja observate, precum si asupra riscurilor viitoare. Am convingerea ca aceste masuri vor reduce presiunile cu care se confrunta pietele si vor da rapid rezultate concrete", a declarat comisarul pentru agricultura, Janusz Wojciechowski.
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...