Comisia Europeana a lansat o consultare publica privind posibilitatile de pescuit pentru 2021

Comisia Europeana a lansat o consultare publica privind posibilitatile de pescuit pentru 2021


Comisia Europeana a publicat, joi, comunicarea sa anuala privind evolutia gestionarii stocurilor de peste in UE si, totodata, a invitat statele membre, consiliile consultative, industria pescuitului, organizatiile neguvernamentale si cetatenii interesati sa participe la o consultare publica si sa isi exprime opiniile cu privire la posibilitatile de pescuit pentru 2021, informeaza un comunicat al Executivului comunitar.

"Gestionarea pescuitului in UE ne-a adus vesti bune. Avem acum cu 50% mai multi pesti in Oceanul Atlantic de Nord-Est decat in 2003. Cifrele arata, de asemenea, ca segmentele de flota de mari dimensiuni au devenit foarte profitabile in ultimii ani, ceea ce duce la majorari de salarii. Ne mai raman inca o serie de provocari, de exemplu, intensificarea eforturilor de eliminare a aruncarii capturilor inapoi in mare. Contez pe toata lumea pentru a face un efort: statele membre, industria si partile interesate", a declarat comisarul pentru pentru mediu, oceane si pescuit, Virginijus Sinkevicius.

 

Comunicarea din acest an privind evolutia gestionarii stocurilor de peste in UE, care se bazeaza pe date din 2018, arata ca pescuitul in Atlanticul de Nord-Est a devenit din ce in ce mai sustenabil, avand ca rezultat un stoc mai abundent. Performanta economica a flotei UE a continuat sa fie foarte buna, cu un profit net de aproximativ 1,4 miliarde euro si o marja de profit neta medie de 18% in 2018. De asemenea, salariile pescarilor au continuat sa creasca.

 

In ciuda imbunatatirilor semnificative, exista in continuare provocari. Desi se preconizeaza ca o performanta economica similara va fi confirmata pentru 2019, previziunile pentru 2020 raman extrem de incerte din cauza impactului crizei provocate de coronavirus. In ceea ce priveste Marea Mediterana si Marea Neagra, trebuie sa se continue eforturile de conservare ferme, iar in bazinele maritime atlantice unele stocuri continua sa fie supraexploatate sau raman in afara limitelor biologice de siguranta.

 

De asemenea, punerea in aplicare a obligatiei de debarcare ramane un motiv de ingrijorare. Statele membre trebuie sa intensifice punerea in aplicare si controlul respectarii obligatiei de debarcare, in special prin utilizarea unor instrumente de control, cum ar fi sistemele de monitorizare electronica la distanta. Comisia va continua sa colaboreze cu Parlamentul European si cu Consiliul pentru a ajunge la un acord cu privire la sistemul revizuit de control al pescuitului, care va facilita utilizarea acestor instrumente.

 

In toamna, Comisia va prezenta propunerile sale privind regulamentele privind posibilitatile de pescuit pentru 2021 in Oceanul Atlantic, Marea Nordului si Marea Baltica, stocurile de adancime, precum si posibilitatile de pescuit in Marea Mediterana si Marea Neagra.

 

Incepand din acest an, stocurile de peste trebuie gestionate in conformitate cu obiectivul privind productia maxima sustenabila, si anume cantitatea maxima de peste pe care pescarii o pot lua din mare fara a compromite regenerarea si productivitatea viitoare a stocului. Prin urmare, obiectivul principal al propunerilor Comisiei privind posibilitatile de pescuit in 2021 va fi mentinerea sau atingerea unui nivel al pescuitului care sa permita o recoltare maximala, dar sustenabila a stocurilor.



Poti fi interesat si de