Seminţele, alte plante şi ingrediente utilizate pentru prepararea alimentelor sunt excluse de la cota redusă de TVA
Miercuri, 09 Iulie 2025

Miercuri, 09 Iulie 2025
"Trebuie să ne uităm cu atenţie la sectorul alimentelor. Pentru că, dacă ne uităm, în varianta iniţială transmisă pe transparenţă decizională, era aparent că alimentele destinate consumului uman sunt supuse cotei reduse de 11%, lăsând deoparte ingredientele şi acele produse alimentare utilizate pentru prepararea alimentelor. În forma actualizată care a fost supusă asumării ieri în Parlament, observăm câteva modificări aduse acestui alineat. Respectiv, sunt reintroduse pentru cota redusă produsele animale, animale vii şi păsări vii, care sunt utilizate pentru prepararea alimentelor. În schimb, în continuare rămân excluse seminţele şi alte plante şi ingrediente utilizate pentru repararea alimentelor. De asemenea, tot în forma de saptamana aceasta observăm că sunt reintroduse la cota redusă produsele alimentare destinate consumului animal. Aici trebuie să ne uităm la următorul aspect. Deci, practic, produsele elementare pe care le vom achiziţiona la raft, produsele finite, să le numim aşa, vor avea cota redusă de 11%. Dar o parte din ingrediente vor avea cota standard. Deci, va fi un impact la nivelul agricultorilor, la nivelul producătorilor din industria alimentară şi, nu în ultimul rând, la nivelul distribuitorilor acestor produse utilizate în prepararea alimentelor. Rămâne deschisă întrebarea dacă cota redusă va fi condiţionată de calitatea de aliment sau ingredient a respectivului produs alimentar. Ce se întâmplă dacă vom fi în situaţia în care vom achiziţiona multe astfel de produse cu cota de 21%, urmând să livrăm produsele finite obţinute cu 11%? Se va ajunge la poziţii de rambursare, la controale de TVA şi probabil posibile întârzieri şi prefinanţări ale TVA de la achiziţie", a explicat Adina Vizoli.
Ea susţine că, în lipsa unor clarificări sau norme, până la 1 august 2025, cu privire la aspectele precizate anterior, s-ar putea ca aplicarea cotei reduse de TVA în acest sector să fie dificilă şi să nască perturbări în lanţul de aprovizionare, operatorii nefiind siguri cu privirea la cota aplicabilă, 11 sau 21%.
De asemenea, ea a precizat că medicamentele vor rămâne la cota de 11%, dar numai cele destinate oamenilor. Deci, practic, medicamentele de uz veterinar vor trece la cota standard de 21%. O altă categorie este cea a suplimentelor alimentare.
"Aici, în prezent, mai existau anumite situaţii de dezbatere dacă anumite suplimente se mai calificau pentru cota redusă. Iată că legiuitorul ne clarifică faptul că de la 1 august 2025 toate suplimentele intră în categoria cotei standard de 21%", a declarat Adina Vizoli.
Conform oficiului european, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 0,7% în zona euro şi ...
Grupul Carmistin include peste 20 de companii, active în domeniul agriculturii, producţiei ...
Această procedură de evaluare cuprinzătoare şi riguroasă asigură un nivel ridicat de protecţie a ...