Comisia Europeana a dat liber importurilor de carne de pasare din Ucraina

Comisia Europeana a dat liber importurilor de carne de pasare din Ucraina


Din 7 martie, Comisia Europeana a dat unda verde importurilor de carne si produse din carne de pasare din Ucraina. Astfel, producatorii ucraineni isi pot trimite de acum produsele si in Romania.

„Regulamentul (CE) nr. 798/2008 al Comisiei stabileste cerintele de certificare sanitar-veterinara pentru importul in Uniune si tranzitul prin Uniune, inclusiv depozitarea in timpul tranzitului a carnii de pasare si a produselor obtinute din carne de pasare. Autoritatile veterinare din Ucraina au confirmat ca, in urma focarului din ianuarie 2020, au suspendat imediat eliberarea de certificate pentru transporturile de produse destinate importului in Uniune sau tranzitului”, a transmis Asociatia Crescatorilor si Exportatorilor de Bovine, Ovine si Porcine (ACEBOP).

 

In Romania spre exemplu, ultimele cantitati de carne, in jur de 80 de tone, au intrat in 17 ianuarie, restrictiile incepand din data de 18 ianuarie.

 

“Pe 4 martie 2020, serviciile Comisiei au publicat in Jurnalul Oficial «Regulamentul de punere in aplicare (UE) 2020/352 al Comisiei din 3 martie 2020, de modificare a anexei I la Regulamentul (CE) nr. 798/2008  –  privind inscrierea  Ucrainei  in lista tarilor terte, teritoriilor, zonelor sau compartimentelor din care anumite marfuri din pasare pot fi importate si tranzitate prin Uniune in legatura cu gripa aviara extrem de patogena». Prezentul regulament intra in vigoare in 7 martie si se aplica direct in toate statele membre”, a explicat ACEBOP.

 

Potrivit datelor furnizate de Parlamentul European si Comisia Europeana, importurile de piept de pui din Ucraina au crescut de 15 ori pana la 55.500 de tone (sau 91,4 milioane euro) in 2018 comparativ cu 2016.



Poti fi interesat si de