Ciobanii cer derogare de o saptamana pentru sacrificarea mieilor in ferme

Ciobanii cer derogare de o saptamana pentru sacrificarea mieilor in ferme


Asociatia Profesionala a Ciobanilor (ARC), care are peste 3.000 de membri, solicita autoritatilor o derogare de o saptamana pentru sacrificarea mieilor in ferme, dar cu respectarea regulilor generale de igiena si a conditiilor de protectie care se impun din cauza infectiei cu noul coronavirus.

“Asociatia pe care o conduc a cerut autoritatilor sa taiem mieii in ferma in acest an. Informatiile transmise de ANSVSA pe 25 martie spun ca fermierii, ciobanii, trebuie sa ia autorizare de la Directiile sanitare-veterinare pentru acest lucru, dar in prezent ei nu au timp sa mai faca acest lucru. Ce facem acum, ii punem pe toti fermierii pe drumuri ca sa mearga sa ceara autorizare de la DSVSA? Consider ca ar trebui sa se dea liber in saptamana pascala, asa cum a fost in toti anii, incepand de luni, dupa Florii, si pana in sambata Pastelui, sa fie liber sa se sacrifice in ferme. Oamenii pot sa vina sa cumpere direct din ferma, civilizat, nu ne aglomeram, cumpara si pleaca. Daca ajungem in piete consider ca se va aglomera si mai mult in aceasta perioada. De aceea, sustin ca ar fi cel mai bine sa se dea acea derogare, sa taiem in ferme, cu respectarea conditiilor care ni se impun, sa avem apa curenta, spatiu amenajat etc. Acum cred ca nu ar trebui sa avem nici conditii prea stricte pentru ca mielul nu e porc”, a declarat presedintele Asociatiei Profesionale a Ciobanilor (APC), Dan Petrescu.

 

El a precizat ca sunt fermieri in asociatie care vand mieii si online, iar unii chiar pot sa-i transporte acasa la cumparatori in conditii optime.

 

“Se pot face achizitii de miei si online. Eu trimit din ferma mea la Bucuresti, se face coada online, ii taiem, ii impachetam frumos in cutii de carton, ii punem in masina cu frig si ii ducem acasa la om, care deconteaza transportul. Dar pentru bucuresteni se poate face acest lucru din zone mult mai apropiate, pentru ca sunt atatea turme de oi in jurul Bucurestiului si sunt multi care vor sa-i primeasca direct acasa. Si o firma de curierat a pus la dispozitie masini cu frig si duc miei in toata tara. Noi la asociatie am facut public online acest lucru, astfel incat toti fermierii din asociatie care vor sa distribuie, sa faca acest lucru, fie ei, fie cu firme care se ocupa. Pretul de transport nu este mare, cred ca se pune undeva la 1 leu in plus pe kilogram”, a explicat presedintele APC.

 

El a subliniat ca in aceasta perioada la export se livreaza in jur de 4 milioane de miei, in timp ce pe piata interna se sacrifica circa doua milioane si ceva de capete. “Poate acum cu boala asta romanul o sa vada ca e mai buna decat orice si va incepe sa consume carne de oaie. Este singurul animal, oaia, la care avem surplus de carne in tara”, a subliniat fermierul.

 

In ceea ce priveste pretul carnii de miel in aceasta perioada a Sarbatorilor Pascale, Petrescu a mentionat ca pentru ciobani este mai bun decat in 2019, cand 'pretul a fost un dezastru'.

 

“Pretul la carnea de miel, comparativ cu anul trecut, a fost mai bun, pentru noi. Deranjant este faptul ca aceia care cumpara angro si vor sa dea la export vor cu 9-10 lei/kilogram in viu, iar in urma cu 2-3 saptamani au luat cu 12-15 lei kilogramul in viu, si nu intelegem de ce. Intr-adevar, anul trecut pe vremea asta, mielul ajunsese de ras, la 7 lei pe kilogram in viu. A fost un dezastru. In privinta mielului taiat, estimam ca pretul carnii va fi intre 25 si cel mult 30 de lei/kilogram in acest an. Este mai mare decat anul trecut, pe vremea asta, cand am dat cu 18 - 22 de lei maximum, pe kilogram. In supermarketuri, unde intra doar miei sacrificati in abatoare se da numai 21 de lei pe kilogram, si nici aici nu inteleg de ce, pentru ca am vazut la vanzare si cu 35 de lei kilogramul. Il iei din import si pui un pret de 35 de lei/kilogram si de la ai tai, din tara, impui un barem de 21 de lei. Mi se pare ceva anormal”, a explicat Dan Petrescu.

 

Acesta considera ca in astfel de situatii, cand pretul scade prea mult si exista stocuri si nu sunt livrari, statul ar trebui sa intervina cu o subventie, oferind in acest sens modelul Ungariei.

 

“Parerea mea si nu doar a mea este ca statul trebuie sa intervina intr-un fel sau altul. Avem modelul Ungariei. Intr-adevar, acolo efectivele sunt foarte mici, si au o singura asociatie, dar acolo cand pretul scade la carnea de miel, si nu are unde sa livreze atata carne, atunci intervine statul cu o subventie. Ar fi nemaipomenita o masura de genul acesta si la noi, nu ar mai face bisnitarul ce vrea cu noi. Sa fie un pret reglementat, iar atunci cand pretul scade si este surplus de carne, statul sa intervina si sa dea subventie, sa ajute fermierul. De asemenea, ajutorul de minimis care s-a dat pana acum pe reproductie, sa se dea pe productie, asa stimulezi fermierul sa imbunatateasca conditiile si efectivele”, a subliniat reprezentantul ciobanilor.

 

In opinia sa, datele care arata ca Romania are un efectiv de 13 milioane de oi sunt 'umflate', fiind cifre care se iau din calculatoare, unde nu s-a clarificat, de ani de zile, cu situatia reala din teren.

 

“Eu pot dovedi ca efectivele de ovine din Romania nu sar de 7 milioane la ora actuala. Cifrele astea anuntate de 13 milioane sunt luate din calculatoare si acolo sunt mii si milioane de animale care nu sunt clarificate, nu sunt scoase din efective. Interesul este sa se ia bani pe subventii. Nu vrea nimeni sa faca un recensamant real al animalelor, al efectivelor, sa se vada realitatea din teren, atata timp cat in Romania medicii veterinari concesionari nu sunt trasi la raspundere si nu se intampla nimic cand au eliberat o adeverinta cu un numar de animale nereal. Acum crotaliem miei, ii sacrificam si ciobanii nu se mai duc sa-i scoata din calculator si uite asa avem milioane de ovine in Romania. Este o problema care trebuie discutata serios cu toti cei implicati”, a avertizat presedintele Asociatiei Profesionale a Ciobanilor (APC).

 

In contextul Sarbatorilor Pascale si al evolutiei situatiei generate de COVID-19, ANSVSA a transmis pe 25 martie instructiuni la DSVSA judetene, prin care s-a acordat posibilitatea crescatorilor de ovine, care se afla la distante mari de un abator autorizat sanitar-veterinar sau de un centru de sacrificare amenajat temporar de catre primarii/prefecturi, de a sacrifica mieii in ferma/exploatatie in anumite conditii.

 

Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca ciobanii vizeaza ca la nivelul fermei/exploatatiei sa fie asigurate facilitati, astfel incat sa fie respectate regulile generale si speciale de igiena, bunastarea animalelor si eliminarea subproduselor de origine animala nedestinate consumului uman, iar procesul de sacrificare a mieilor sa nu compromita siguranta carnii si a organelor; controlul starii de sanatate a animalelor, respectiv efectuarea examenului ante-mortem de catre un medic veterinar oficial; verificarea respectarii regulilor de bunastare a animalelor in timpul sacrificarii; efectuarea examenului post-mortem al carnii si organelor de catre un medic veterinar oficial; verificarea eliminarii subproduselor de origine animala nedestinate consumului uman; verificarea conditiilor de depozitare si comercializare a carnii de miel; respectarea distantei minime sociale stabilita de de CNSSU.

 

In ceea ce priveste carnea de miel rezultata din sacrificarea mieilor in ferma/exploatatie in perioada premergatoare Sarbatorilor Pascale, precizam ca aceasta nu poate fi livrata catre alte unitati din domeniul alimentar inregistrate/autorizate sanitar-veterinar si pentru siguranta alimentelor, ci va fi comercializata direct catre consumatorii finali.



Poti fi interesat si de