Cinci state membre UE cer ameliorarea conditiilor de transport pentru animale

Cinci state membre UE cer ameliorarea conditiilor de transport pentru animale


Cinci tari membre ale Uniunii Europene au cerut conditii ameliorate pentru animale in tranzit, precum si o reducere a timpului de calatorie la maximum opt ore, relateaza DPA.

Ministrii responsabili pentru bunastarea animalelor din Belgia, Danemarca, Germania, Tarile de Jos si Suedia au adoptat un document de pozitie la Bruxelles, facand apel ca reglementarile UE privind bunastarea animalelor sa fie revizuite.

 

'Am vazut imagini care sunt scandaloase si care in mod justificat provoaca indignarea populatiei noastre', a declarat ministrul german al agriculturii, Cem Ozdemir.

 

Noile masuri ar trebui sa includa o modalitate mai precisa de calcul a spatiului disponibil pentru animale in tranzit si conditii mai bune pentru viteii care inca se hranesc cu lapte, au afirmat ministrii.

 

Anumite transporturi ar trebui interzise in intregime, amanuntele urmand sa fie stabilite ulterior, se mai mentioneaza in documentul de pozitie.

 

Actualele reglementari permit ca porcii sa fie transportati in vehicule special echipate pentru cel mult 24 de ore, daca au suficienta apa. Timpul maxim de transport pentru vite, oi si capre este de 28 de ore maxim, cu o pauza de o ora pentru adapat.

 

Initiativa nu a mers suficient de departe din punctul de vedere al ONG-ului german Vier Pfoten. 'Exportul animalelor in afara UE, precum si transportul animalelor vii in cadrul UE au dus adesea la suferinte grave ale animalelor', a declarat un purtator de cuvant.

 

Transportul de animale vii in afara UE ar trebui interzis, a spus el. 'Nu ar trebui sa existe exceptii, pentru ca pericolul este ca animalele sa fie luate pe ocolite prin tari in care transportul este permis, in altele in care acesta este interzis', a adaugat el.Poti fi interesat si de