China suspenda unele importuri de carne de porc din Canada

China suspenda unele importuri de carne de porc din Canada


China a suspendat unele importuri de carne de porc din Canada, pe fondul crizei diplomatice dintre cele doua tari, transmite BBC.

Autoritatile de la Beijing sustin ca au gasit un aditiv interzis in nutretul cu care ar fi fost hraniti porcii sacrificati pentru a fi exportati din Canada in China.

 

O investigatie a aratat ca pana la 188 de certificate sanitar-veterinare atasate exporturilor de carne de porc spre China au fost falsificate, conform unui comunicat al Ambasadei chineze la Ottawa.

 

China a solicitat Canadei "sa adopte masuri eficiente" pentru a asigura siguranta produselor alimentare vandute statului asiatic si a cerut autoritatilor canadiene "sa suspende din 25 iunie emiterea de certificate pentru exporturile de carne spre China".

 

Decizia vine pe fondul sporirii in ultimele luni a tensiunilor politice dintre China si Canada, dupa arestarea directorului financiar al Huawei, Meng Wanzhou, la Vancouver. Meng este fiica celui care a infiintat gigantul chinez al telecomunicatiilor.

 

De asemenea, suspendarea importurilor de carne de porc din Canada vine intr-o perioada in care autoritatile de la Beijing se confrunta cu o epidemie de pesta porcina africana.

 

Luna aceasta, China a cerut autoritatilor locale sa ofere sprijin financiar crescatorilor de porci, atat din gospodariile taranesti cat si din marile ferme industriale, pentru a stabiliza productia, in conditiile in care pesta porcina africana a afectat semnificativ efectivele de porcine din statul asiatic.

 

Astfel, urmeaza sa fie acordate garantii de credit fermelor unde se cresc peste 5.000 de porci anual, dar si marilor complexe industriale, a informat Ministerul Agriculturii. De asemenea, garantiile pentru imprumuturile ajunse la scadenta vor fi extinse pentru fermieri, perioada de procesare va fi scurtata iar ratele dobanzilor bancare pentru companiile din sectorul agricol va fi plafonata la 2%.

 

Decizia autoritatilor vine dupa ce in aprilie s-a inregistrat o scadere de 22% a efectivelor de porcine, comparativ cu perioada similara din 2018, cel mai semnificativ declin inregistrat vreodata.

 

China este cel mai mare producator din lume si cel mai mare consumator de carne de porc.

 

Din august, pesta porcina africana se extinde in fiecare provincie din statul asiatic, ducand la sacrificarea a milioane de animale si determinand China sa apeleze la importuri.Poti fi interesat si de