China si UE convin sa isi protejeze reciproc specialitatile cu IGP

China si UE convin sa isi protejeze reciproc specialitatile cu IGP


Parlamentul a aprobat un acord intre UE si China de a proteja numele a 200 de specialitati agroalimentare din Europa si China impotriva falsificarii.

Se va acorda acum atentie negocierilor pentru un acord bilateral de investitii.

 

Cu 645 de voturi pentru, 22 impotriva si 18 abtineri, Parlamentul a aprobat acordul semnat in septembrie 2020 intre UE si China pentru a se asigura ca o suta de produse europene cu indicatii geografice (IG) — inclusiv Feta, Münchener Bier, Polska Wódka sau Queso Manchego — vor fi protejate din punct de vedere juridic in China impotriva imitatiilor si a utilizarii abuzive a denumirii unui produs.

 

In acelasi timp, o suta de produse chinezesti vor beneficia de acelasi tip de protectie in UE.

 

Eurodeputatii au convenit sa extinda acordul la inca 175 de produse europene si chinezesti in termen de patru ani.

 

In rezolutia ce insoteste acordul, adoptata cu 633 de voturi pentru, 13 impotriva si 39 abtineri, Parlamentul a salutat acordul, numindu-l „un exercitiu important de consolidare a increderii” in cadrul negocierilor in curs de desfasurare intre UE si China cu privire la un acord bilateral de investitii.

 

In acelasi timp, Parlamentul isi exprima ingrijorarea cu privire la practicile de denaturare a pietei utilizate de intreprinderile de stat chineze, la transferurile fortate de tehnologie si la alte practici comerciale neloiale.

 

Parlamentul este, de asemenea, profund ingrijorat de relatarile privind exploatarea si detentia uigurilor in fabricile din China.

 

„Acesta este primul acord economic si comercial semnat vreodata cu China si are o valoare simbolica si de consolidare a increderii. Acordul promite sa stimuleze exporturile de produse agroalimentare din Europa catre China, care se ridica deja la 14.5 miliarde EUR in 2019. Este, de asemenea, o masura adecvata a ambitiei Chinei de a proteja cu mai multa fermitate drepturile de proprietate intelectuala”, a declarat raportorul Iuliu Winkler (PPE, Romania).

 

In urma aprobarii Parlamentului, Consiliul trebuie sa adopte acum acordul pentru ca acesta sa intre in vigoare la inceputul anului 2021.

 

In 2019, China a fost a treia destinatie ca marime pentru exporturile UE de produse cu indicatie geografica protejata, inclusiv vinuri, bauturi spirtoase si produse agroalimentare. Cu toate acestea, in 2018 si 2019, 80% din confiscarile europene de marfuri contrafacute si piratate provin din China, cauzand pierderi de 60 miliarde EUR furnizorilor din UE, afirma proiectul de rezolutie.



Poti fi interesat si de