China produce mai multa carne de pui si isi reduce dependenta de importuri

China produce mai multa carne de pui si isi reduce dependenta de importuri


Producatorii chinezi de carne de pui continua cu planurile de majorare agresiva a productiei, in pofida diminuarii cererii ca urmare a pandemiei de coronavirus, reducand dependenta de importuri pe fondul temerilor cu privire la siguranta carnii importate, transmite Reuters.

Potrivit estimarilor realizate de Departamentul american al Agriculturii, in 2020, China, al doilea mare producator mondial de carne de pui, ar urma sa produca o cantitate record de 14,85 milioane tone de carne de pui, ceea ce ar insemna o depasire a cresterii de 18% inregistrata anul trecut, pana la 13,75 milioane tone.

 

Aceasta crestere a productiei de carne de pui inseamna o cerere mai mare pentru nutreturi precum porumb si soia boabe, sustin traderii din China, in timp ce pretul la carnea de pui este in scadere. In paralel, majorarea productiei interne ar putea insemna mai putine achizitii de carne de pui congelata din strainatate, intr-un moment in care increderea consumatorilor in alimentele importate a avut de suferit dupa descoperirea coronavirusului intr-un lot de aripioare de pui din Brazilia.

 

“In prezent preturile sunt foarte mici. Nu cred ca este numai din cauza cererii slabe ci si a ofertei suficiente”, sustine analistul Rabobank, Pan Chenjun.

 

Anul trecut, China a sacrificat 9,3 miliarde de pui, inclusiv 4,4 miliarde de pui cu pene albe, preferati de lanturile de restaurante fast-food pentru carnea lor ieftina.

 

Marii producatori chinezi de carne de pui, precum Liaoning Wellhope Agri-Tech si Fujian Sunner Development, aveau planuri de a-si majora productia insa unii au accelerat aceste planuri dupa ce profiturile au crescut anul trecut, dupa ce epidemia de pesta porcina africana a dus la diminuarea productiei de carne de porc. In conditiile in care consumatorii si restaurantele au cautat substituenti, preturile la carnea de pui au urcat pana la un nivel record.

 

Datele analizate de Reuters arata ca Wellhope si-a majorat productia de carne de pui cu 36% in 2019 si cu un procent similar in prima jumatate a acestui an. “Am decis sa urgentam planurile avand in vedere preturile bune”, a spus Jan Cortenbach, director tehnic la societatea mixta Wellhope-De Heus Animal Nutrition.

 

In present, se lucreaza la noi facilitati care sa gazduiasca cel putin un miliard de pui, a declarat la randul sau Walter Benz, director pentru China la Big Dutchman Group, o companie germana care furnizeaza echipamente pentru crescatorii de pui.

 

Expertii avertizeaza insa ca aceasta expansiune rapida ar putea sa vina intr-un moment nepotrivit, avand in vedere ca pandemia de COVID-19 a redus cererea de carne de pui din China. O mare parte din carnea de pui este consumata in cantinele scolilor, care au fost inchise pentru o mare parte din acest an. De asemenea, lanturile de restaurante fast-food si cantinele companiilor au inregistrat o cerere redusa dupa ce au reluat activitatea.

 

Cu toate acestea, Wellhope mizeaza pe o modificare a tendintelor pe termen lung spre un consum mai mare de carne de pui in randul consumatorilor urbani tineri care sunt mai preocupati de dieta lor. “Productia si consumul de carne de pui va creste foarte rapid, deoarece tanara generatie creste cu noi obiceiuri de consum”, sustine Qiu Jiahui, vice-presedintele Wellhope.



Poti fi interesat si de