China accelereaza importurile de porci pentru a-si reface efectivele decimate de PPA

China accelereaza importurile de porci pentru a-si reface efectivele decimate de PPA


Sase avioane incarcate cu peste 4.000 de porci de prasila din Franta au ajuns in China de la inceputul anului si pana in prezent, acestea fiind doar primele din cele cateva zeci de avioane incarcate cu porci care ar urma sa ajute cel mai mare producator mondial de carne de porc sa isi refaca efectivele, informeaza Reuters.

China a inceput sa isi accelereze importurile pentru a-si reface efectivele decimate de pesta porcina africana. Cresterea preturilor la carnea de porc si masurile guvernamentale destinate refacerii efectivelor i-au determinat pe fermierii chinezi sa isi reia achizitiile, unii dintre ei dubland contractele semnate inainte de izbucnirea pestei. Fiecare charter incarcat cu porci are o valoare de pana la 1,5 milioane euro.

 

“Este la fel ca dupa cel de al doilea razboi mondial. Au pierdut jumatate din efective si trebuie sa refaca rapid septelul”, a declarat Marie Pushparajalingam, analist la firma franceza de material genetic Axiom. Aceasta firma a trimis doua chartere B777 in China in luna ianuarie, urmate de alte doua avioane B747 luna trecuta, adica un numar total de aproximativ 3.400 de porci. In plus, firma franceza a semnat contracte pentru alte sase transporturi cu avionul la finele acestui an, a spus Pushparajalingam, care se asteapta si la alte contracte.

 

Alti 50 de porci de la firma olandeza Topigs Norsvin au ajuns saptamana trecuta in regiunea Guizhou din sud-vestul Chinei, via Franta, a informat grupul chinez Dekang Group, care vrea sa puna la punct o ferma de reproducere capabila sa produca 20 de milioane de porci pentru sacrificare.

 

In mod normal, in China sunt sacrificati anual aproximativ 700 milioane de porci pentru a produce peste 50 de milioane de tone de carne de porc, adica jumatate din consumul global. Insa pesta porcina africana a redus productia de carne de porc cu 21% in 2019, generand o crestere a preturilor astfel ca, in prezent, in China un porc costa aproximativ 35 de yuani (4,93 dolari) per kilogram, de trei ori mai mult decat in Franta.

 

Pentru a putea respecta tintele impuse de Guvernul de la Beijing privind productia de carne de porc, luna trecuta unele provincii au inceput sa ofere crescatorilor de porci subventii la import de pana la 2.000 de yuani pentru fiecare porc. In aceste conditii, numai importurile de porci din Franta vor depasi in acest an cifra de 11.000 de porci de prasila importati de China din toate tarile in anul 2017, relateaza Reuters.

 

In total, o companie care produce material genetic estimeaza ca in acest an China ar putea avea nevoie de peste 150 de avioane incarcate cu porci pentru a-si reface efectivele.

 

 Poti fi interesat si de