Chesnoiu: Sustin gospodaria taraneasca. Legea cooperatiei a intrat in vigoare

Chesnoiu: Sustin gospodaria taraneasca. Legea cooperatiei a intrat in vigoare


Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Chesnoiu, a anuntat ca sustine consumul de produse romanesti, sprijinind gospodaria taraneasca sa se integreze in lantul comercial, in contextul promulgarii Legii cooperatiei agricole in forma adoptata de Parlament.

'Legea cooperatiei agricole in forma adoptata de Parlament, urmare a initiativei mele si a colegilor social-democrati, a fost promulgata. Am reusit, prin modificarea legii, sa intarim rolului gospodariei taranesti in agricultura. Sprijin prin toate demersurile mele micii producatori din satul traditional sa isi valorifice eficient produsele pe care le obtin cu multa truda din cultivarea pamantului sau cresterea animalelor. Sustin consumul de produse romanesti, sprijinind gospodaria taraneasca sa se integreze in lantul comercial, iar produsele de calitate sa ajunga pe mesele romanilor', a scris Chesnoiu pe Facebook.

 

La inceputul lunii decembrie, dupa adoptarea de catre Camera Deputatilor a initiativei legislative care modifica Legea cooperatiei agricole si permitea gospodariei taranesti sa devina membru asociat in cooperativele agricole, seful de la Agricultura declara ca elementul de baza care poate salva satul romanesc este gospodaria taraneasca.

 

'Salut adoptarea initiativei legislative privind cooperatia agricola, proiect pe care l-am initiat alaturi de colegii mei parlamentari si prin care am solicitat ca gospodaria taraneasca sa poata deveni membru asociat in cooperativele agricole. Elementul de baza care poate salva satul romanesc este gospodaria taraneasca, organizata si condusa de taranul gospodar. Astfel, punem in valoare munca gospodarului roman, a celui care a ales sa duca mai departe traditia cultivarii pamantului sau a cresterii animalelor. El va putea sa-si valorifice pe deplin produsele de calitate pe care le produce, prin intermediul cooperativei', sustinea pe 8 decembrie ministrul Agriculturii.

 

MADR a anuntat la acea data ca a fost adoptata de catre Camera Deputatilor initiativa legislativa de modificare si completare a Legii cooperatiei agricole nr. 566/2004. Aceasta initiativa a fost lansata avand la baza dorinta fermierilor de a se asocia intr-un sistem cooperatist, unindu-si astfel toate fortele pentru sustinerea dezvoltarii economice, sociale si culturale a comunitatii si a membrilor sai.

 

Potrivit sursei citate, pentru a putea beneficia de toate avantajele nationale si europene, statul trebuie sa sprijine infiintarea cooperativelor, care pot fi de mai multe tipuri: cooperative agricole de servicii; cooperative agricole de achizitii si vanzari; cooperative agricole de procesare;cooperative agricole de manufacturiere si mica industrie in agricultura; cooperative agricole de exploatare si gestionare a terenurilor agricole, silvice, piscicole si a efectivelor de animale; cooperative agricole, care pot desfasura, in comun, anumite activitati; cooperative agricole pentru asistenta mutuala si asigurare agricola; alte tipuri, formate cu respectarea legii.

 

Cooperativa agricola este formata din: membri cooperatori fondatori, membri cooperatori actionari si membri cooperatori asociati, iar presedintele cooperativei agricole este ales de membrii cooperatori si este de drept presedintele Consiliului de Administratie. Uniunea de ramura se infiinteaza prin asocierea voluntara a unui numar de cel putin 5 cooperative agricole, care au acelasi domeniu de activitate.

 

Facilitatile acordate pentru infiintarea cooperativelor agricole, conform legii, constau in scutirea de la plata impozitului pe profit a cooperativelor care proceseaza si/sau produc/comercializeaza material genetic si/sau au activitate de crestere si/sau activitate de reproductie: pentru primii 5 ani de la intrarea in productie, pentru cele nou infiintate si tot pentru 5 ani de la intrarea in vigoare a legii pentru cele deja infiintate.

 

De asemenea, sunt scutite de la plata impozitului pe profit cooperativele de achizitii si vanzari, de procesare a produselor agricole, manufacturare si mica industrie agricola si de exploatatii si gestionare a terenurilor silvice, piscicole si a efectivelor de animale pentru primii 5 ani de la intrarea in productie, pentru cele nou infiintate si pentru 5 ani de la intrarea in vigoare a legii pentru cele deja infiintate, care au realizat in anul precedent o cifra de afaceri anuala de pana la 3 milioane de euro.

 

Alte facilitati acordate pentru infiintarea cooperativelor agricole vizeaza scutirea membrilor de la plata impozitului pe venituri in cazul persoanelor juridice, microintreprinderi si de la plata impozitului pe norma de venit pentru persoanele fizice, PFA, II, IF pentru productia valorificata prin/catre intreprindere si scutirea membrilor cooperatori de la plata impozitului pe arenda, daca terenul este luat in arenda de catre cooperativa.

 

Nu in ultimul rand, membri cooperatori sunt scutiti de la plata impozitului pe cladiri si terenuri utilizate pentru obtinerea productiei agricole valorificate prin/catre cooperativa, cu conditia valorificarii a 50% din productia finala prin/catre cooperative. In conditiile in care cooperativa se lichideaza intr-o perioada mai scurta de 5 ani, pentru sumele respective acordate se recalculeaza impozitul pe profit si se percep creante fiscale accesorii, conform prevederilor Codului fiscal, preciza comunicatul Ministerului Agriculturii.

 



Poti fi interesat si de