Cele mai bune sortimente de slanina din Secuime, testate de zeci de experti in industria carnii
Vineri, 31 Ianuarie 2025
![](https://industriacarnii.ro/files/pictures/10974/large/48830_xzsfw4ybrq_48830.jpg)
Vineri, 31 Ianuarie 2025
Aceasta testare se adreseaza firmelor producatoare si distribuitoare a produselor din carne din regiune si are rolul de a pregati aceasta ramura pentru anul 2027, cand judetul Harghita va fi Regiune Gastronomica a Europei.
Potrivit reprezentantilor Asociatiei, la aceasta ampla evaluare pot participa companiile din Secuime care detin autorizatie pentru producerea preparatelor din carne, acestea putand trimite mostre pentru categoriile: "Slanini afumate", respectiv "Slanini fierte", in cadrul carora exista mai multe subcategorii.
O firma poate participa la oricare dintre categorii, chiar si la mai multe, conditia fiind sa inscrie un singur produs pe categorie.
Sursa citata a mai aratat ca probele inscrise trebuie livrate ambalate, sa respecte normele igienice, sa fie refrigerate si etichetate, fiind necesara o declaratie privind cantitatea ramasa in stoc din lotul trimis, precum si capacitatea anuala de productie pentru categoria respectiva.
Termenul limita pentru inscriere este 15 februarie, iar cel pentru livrarea probelor este 28 februarie, acestea urmand sa fie trimise la sediul din Miercurea-Ciuc al Asociatiei.
Analizele microbiologice si chimice vor fi facute la Universitatea de Stiinte Agricole si Stiinte ale Vietii din Ungaria si la Institutul de Stiinta si Tehnologia Alimentelor din Budapesta, iar evaluare senzoriala va fi facuta de experti din industria carnii din Romania si Ungaria.
"Produsele considerate sigure in urma analizelor microbiologice si chimice vor fi supuse unui test in orb efectuat de un juriu format din minimum zeci experti in industria carnii", au transmis reprezentantii Asociatiei.
Evaluarea se va face tinand cont de mai multe caracteristici, respectiv aspect exterior, miros, gust si textura.
Dupa finalizarea analizelor, organizatorii si expertii vor anunta, in cadrul unei ceremonii festive care va avea loc la Miercurea-Ciuc, in zilele de 20-21 martie, care sunt produsele care au obtinut cel mai mare punctaj.
Produsele respective vor primi distinctii pe care producatorii vor avea dreptul de a le utiliza in promovarea comerciala a acestora.
Presedintele Asociatiei Agricultorilor din Secuime, Becze Istvan, a declarat pentru AGERPRES ca in gospodariile din regiune se produc multe sortimente delicioase de slanina, dar aceasta ampla testare are rolul de a pune in valoare intreaga ramura producatoare, atat procesatorii de carne cat si crescatorii de animale din zona.
"Practic, noi gustam multe tipuri delicioase de slanina facuta in gospodarii. Acest lucru este bun si valoros, dar pentru noi un eveniment de acest fel are sens doar daca reusim, astfel, sa punem intreaga ramura producatoare in pozitie favorabila. Nu doar procesatorii de carne, ci si crescatorii din zona. Sper ca vor fi multi cei care se vor inscrie si vor fi produse de calitate", a declarat Becze Istvan.
Judetul Harghita va fi Regiune Gastronomica a Europei in anul 2027, titlu pe care il va prelua oficial pe 6 februarie, in cadrul unui eveniment de gala, care va avea loc la Miercurea-Ciuc.
Expozantii prezenti la ”Targul de Ziua Unirii Principatelor Romane”, organizat cu spr...
'Biofach reprezinta o oportunitate excelenta pentru a prezenta diversitatea si calitatea produsel...
Sub motto-ul „Rethinking Meat and Proteins”, expozitia de top va oferi o privire de a...