Ce masuri a adoptat Comisia Europeana pentru sprijinirea sectorului agroalimentar

Ce masuri a adoptat Comisia Europeana pentru sprijinirea sectorului agroalimentar


Comisia Europeana continua sa monitorizeze indeaproape toate pietele agricole si comertul cu produse alimentare, observatoarele UE ale pietelor fiind actualizate regulat, se arata intr-un comunicat al Executivului european.

In contextul pandemiei de coronavirus, sectorul agroalimentar al Uniunii Europene isi demonstreaza rezilienta si continua sa le ofere europenilor alimente sigure si de inalta calitate. Fermierii si producatorii se confrunta insa cu dificultati si cu o presiune crescanda. Asigurarea securitatii alimentare si a unui lant eficace de aprovizionare cu alimente pe intregul continent ramane una dintre prioritatile Comisiei.

 

In cadrul reuniunii prin videoconferinta de joi, comisarul pentru agricultura, Janusz Wojciechowski, le-a prezentat ministrilor Agriculturii din UE o perspectiva de ansamblu asupra situatiei.

 

"Ne confruntam cu o criza fara precedent si le sunt tot mai recunoscator fermierilor si producatorilor nostri pentru eforturile continue pe care le depun, in pofida dificultatilor si a presiunii crescande. Aceste vremuri dificile au demonstrat rezilienta lantului nostru de aprovizionare cu alimente. Reuniunea de joi ne-a permis sa avem o perspectiva de ansamblu asupra acestei situatii care se schimba rapid. Am ascultat cu atentie si am notat cu interes toate sugestiile si solicitarile, iar Comisia le va analiza si va oferi raspunsuri. Voi urmari in continuare situatia, ramanand in strans contact cu statele membre. Suntem gata sa luam masuri suplimentare atunci cand este necesar", a

declarat Wojciechowski.

 

De la inceputul crizei, Comisia a adoptat o serie de masuri pentru sprijinirea sectorului agroalimentar printre care prelungirea perioadei de depunere a cererilor de plata in cadrul PAC, iar noul termen-limita pentru depunerea cererilor va fi acum 15 iunie 2020, in loc de 15 mai, fermierii beneficiind astfel mai multa flexibilitate in ceea ce priveste completarea cererilor, in aceste vremuri dificile si fara precedent. Prelungirea a fost deja comunicata Italiei, iar Comisia pregateste masurile juridice necesare pentru punerea in aplicare a prelungirii in toate statele membre.

 

De asemenea, in temeiul nou adoptatului Cadru temporar pentru ajutoare de stat, fermierii pot beneficia acum de un ajutor maxim de 100.000 euro per ferma, iar societatile de prelucrare si de comercializare a alimentelor pot beneficia de un ajutor maxim de 800.000 euro. Aceste cuantumuri pot fi completate de ajutoare de minimis, un tip de sprijin national specific sectorului agricol, care poate fi acordat fara aprobarea prealabila a Comisiei. Plafonul aferent acestor ajutoare a fost majorat recent la 20.000 euro (si pana la 25.000 EUR in anumite cazuri). Asadar, in temeiul cadrului temporar, sprijinul national total care poate fi acordat unei ferme se ridica la 120.000 euro (sau la 125.000 de euro).

 

Comisia isi coordoneaza indeaproape deciziile cu cele ale statelor membre pentru a asigura functionarea pietei unice a bunurilor prin crearea "culoarelor verzi". Aceste "culoare verzi", bazate pe punctele esentiale desemnate de trecere a frontierelor, vor avea controale la trecerea frontierei care nu vor depasi 15 minute. Acum se permite trecerea tuturor marfurilor, inclusiv a produselor agroalimentare.

 

 

 



Poti fi interesat si de