Ce impact va avea criza coronavirus asupra industriei carnii la nivel global
Vineri, 27 Martie 2020
Vineri, 27 Martie 2020
"Stim ca boala se va retrage in cele din urma, dar nu stim cat de repede se va intampla asta. Stim, de asemenea, ca acest soc este oarecum neobisnuit, deoarece afecteaza elemente semnificative atat din oferta alimentara cat si din cerere: oferta va fi perturbata din cauza impactului pe care virusul il are asupra vietii si bunastarii oamenilor, dar si a masurilor care restrictioneaza mobilitatea, mai sunt costurile mai mari ale activitatii din cauza restrangerii lanturilor de aprovizionare si inaspririi modalitatilor de creditare; Cererea va scadea, de asemenea, din cauza incertitudinii, a comportamentului de precautie sporit, a eforturile de restrangere a mobilitatii si a cresterii costurilor care reduc capacitatea oamenilor de a cheltui", a transmis Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura a Natiunilor Unite (FAO), scrie EuroMeatNews.com.
In martie, Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCED) si-a redus prognoza pentru cresterea economica la nivel global in 2020 de la 2,9% la 2,4%. Acesta ar fi cel mai scazut nivel inregistrat de la criza financiara de acum un deceniu, avertizand ca o epidemie de coronavirus prelungita si mai intensa ar putea reduce la jumatate aceasta cifra, chiar si la doar 1,5%.
Expertii ONU au prezentat un scenariu negativ, in care Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD) observa un deficit de 2 trilioane de dolari in veniturile de la nivel global, intrucat „business ca de obicei” nu mai este o optiune intr-o lume condusa de carantina in fata focarelor de coronavirus. "Trebuie sa regandim sistemul, sa diversificam productia si sa scurtam lanturile de valoare", a declarat Isabelle Durant, sefa adjuncta a Organizatiei pentru Comert si Dezvoltare a ONU.
Alimentele sanatoase vor fi mai scumpe
In timp ce majoritatea consumatorilor vor incerca sa-si ajusteze cheltuielile intr-o perioada de nesiguranta din piata, vanzarile unor diferite produse pot fi afectate puternic de scaderea nivelului de productie din cauza lipsei cronice de personal si de masuri care ar putea inchide producatorii mici de carne. De asemenea, mai este si problema termenului de valabilitate pentru produsele proaspete.
Categoria de produsele premium a fost deja afectata in majoritatea tarilor din UE, deoarece activitatea din sectorul HoReCa a fost oprita ca masura de precautie. Acum, sistemele de rationalizare se pot aplica in mai multe tari, intrucat nevoia de a asigura rezerve pentru majoritatea cumparatorilor creste din cauza volumelor mai mici de produse alimentare, in special a celor proaspete, provenite din tarile afectate de aceasta epidemie: Franta, Italia si Spania.
Rationalizarea alimentelor este un subiect de interes major in Marea Britanie in prezent, Guvernul amana o masura atat de drastica, in timp ce oamenii de stiinta indeamna oficialii sa faca acest lucru.
"Pe termen scurt, costul real al unei alimentatii sanatoase poate creste din cauza majorarilor de pret pentru marfurile perisabile, ceea ce ar avea un impact deosebit de negativ asupra gospodariilor cu venituri mai mici", potrivit raportului FAO.
De asemenea, tarile care sunt in mare masura dependente de importuri de marfuri vor avea de indurat preturi afectate de intreruperea rutelor de transport si eventualele cazuri de inchidere a fabricilor de procesare din cauza lucratorilor infectati.
Cosmarul retailerilor
Comertul cu amanuntul este, de asemenea, sub asediu, nu numai din cauza consumatorilor care cumpara manati de panica, ci din cauza amenintarii reale a Covid-19 care afecteaza personalul din acest sector. O crestere a consumului la domiciliu este de asteptat sa creasca numarul de vizite la supermarketuri, transformand aceste sesiuni de cumparaturi intr-un pericol pentru retaileri.
"Lucram cu mai multe scenarii pentru a vedea impactul asupra afacerilor noastre, in special daca personalul este expus la contactarea virusului. Incercam sa facem tot ce este nevoie pentru a atenua aceste riscuri. Nu am decis in cadrul Asociatiei sa facem o recomandare de a se inchide ghiseele asistate pentru alimente din magazine, dar aceasta este o decizie care trebuie luata de fiecare retailer pe baza evaluarilor riscurilor sale", a declarat George Badescu, seful Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR), pentru EuroMeatNews.com.
Masurile care vizeaza evitarea extinderii bolii pot afecta productia agricola si comertul. De exemplu, multe tari efectueaza controale mai dese asupra navelor cu marfa, cu riscul de a pune in pericol activitatile de transport maritim. De asemenea, masurile care afecteaza libera circulatie a oamenilor, cum ar fi lucratorii sezonieri, ar putea avea un impact serios asupra productiei agricole, afectand astfel preturile din piata la nivel global. In plus, masurile prin care se asigura standardele de sanatate acceptabile in fabricile de productie din industria alimentara pot incetini activitatea.
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...