Ce alimente s-au scumpit cel mai mult in criza COVID-19

Ce alimente s-au scumpit cel mai mult in criza COVID-19


Salamul, rosiile proaspete, laptele si merele s-au scumpit cel mai mult in luna martie, comparativ cu decembrie 2019, in timp ce ouale, fasolea, ceapa si malaiul s-au ieftinit, potrivit unei analize realizate de Consiliul Concurentei pe baza datelor din Monitorul Preturilor.

Astfel, salamul de vara vrac avea un pret mediu de 28,83 lei/kg in data de 23 martie, cu 2,3 lei mai mult decat in decembrie 2019, cu 2,14 lei/kg fata de ianuarie si cu 2,16 lei/kg peste pretul lunii februarie. Salamul Victoria putea fi cumparat pe 23 martie cu 29,08 lei/kg, in timp ce in decembrie anul trecut pretul era cu 2,01 lei mai putin (27,07 lei/kg). In primele doua luni ale anului, pretul mediu al unui kilogram de salam Victoria era de 28,56 lei/kg, respectiv 27,28 lei/kg.

 

Rosiile proaspete aveau un pret mediu de 9,29 de lei/kg in data de 23 martie, in crestere cu 2,23 lei fata de decembrie 2019. In ianuarie 2020, un kilogram de rosii putea fi achizitionat cu 7,69 lei, iar in februarie cu 7,73 lei/kg.

 

Pretul merelor Golden a crescut cu un leu pe kilogram din decembrie 2019 pana in martie 2020, acesta ajungand in ziua analizata de Consiliul Concurentei la 4,77 lei/kg.

 

Laptele de vaca 1,5% UHT avea un pret de 4,95 de lei pe litru in 23 martie, cu 1,01 lei peste valoarea din decembrie 2019, in timp ce in ianuarie pretul era de 4,10 lei, iar in februarie de 4,46 lei.

 

In ceea ce priveste painea alba, aceasta avea un pret de 1,92 de lei pe unitatea de 300 de grame in 23 martie, fata de 1,40 de lei in decembrie, 1,80 lei in ianuarie 2020 si 1,60 de lei in februarie, iar cea intermediara tot de 300 de grame a consemnat o crestere de la 1,44 lei la finalul anului trecut la 1,92 lei in martie 2020.

 

In cazul carnii de porc, doar cotletul feliat inregistra o crestere cu 86 de bani, de la 20,25 lei/kg in decembrie la 21,11 lei/kg in 23 martie. Restul sortimentelor de carne de porc inregistrau usoare scaderi fata de decembrie 2019, o luna in care consumul acestui produs creste considerabil.

 

Potrivit analizei, la carnea de pui, singura crestere a fost inregistrata doar la pulpele superioare, de la 12,40 lei/kg in decembrie, la 12,58 lei/kg in 23 martie, restul sortimentelor (pulpe intregi, pulpe inferioare, piept de pui dezosat) consemnand scaderi de pret de pana la un leu.

 

De asemenea, uleiul de floarea soarelui avea pe 23 martie un pret de 5,62 lei/litru, fata de 5,32 lei in decembrie si chiar 5,77 lei in februarie, iar un kilogram de orez - 7,51 lei, comparativ cu 7,72 lei in februarie si 7,17 lei in decembrie 2019.

 

Pretul cartofilor albi, potrivit analizei, era pe 23 martie de 2,80 lei/kg, fata de 2,65 lei/kg in decembrie 2019, si 2,73 lei, respectiv 2,71 lei/kg in ianuarie si februarie 2020.

 

Pe alta parte, malaiul avea un pret mediu de 3,03 lei in 23 martie, mai mic fata de pretul din toate cele trei luni analizate 3,27 lei in decembrie, 3,12 lei in ianuarie si 3,52 lei in februarie, iar pretul oualor avea aceeasi tendinta pe toate cele patru categorii de marime analizate (S,M, L, XL). De exemplu, 30 de oua de marime L aveau un pret mediu de 17,83 lei in 23 martie, in decembrie - 18,71 lei, in ianuarie 18,28 lei, iar in februarie 2020 - 17,98 lei.

 

Pretul unui kilogram de ceapa galbena era pe 23 martie de 3,06 lei/kg, fata de 3,23 lei/kg in decembrie,3,09 lei in ianuarie si 2,96 lei/kg in februarie, cel al morcovilor proaspeti de 2,49 lei/kg in 23 martie, fata de 2,31 lei/kg in februarie si 2,48 lei in decembrie, iar pentru fasolea boabe era un pret de 10,67 lei/kg, comparativ cu 13,17 lei/kg in februarie, 11,55 lei/kg in ianuarie 2020 si 10,9 lei/kg la finalul anului trecut.

 

Seful Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu, declara joi in sedinta de Guvern ca "in momentul de fata, datele noastre nu arata o perturbare, o afectare masiva a intregii piete".

 

"Noi avem o baza de date foarte buna a preturilor, pentru ca avem un proiect numit Monitorul Preturilor, in care avem toate preturile, la toate alimentele, din toate magazinele, din lanturile din toata tara. Unde nu stam atat de bine, nu avem date din piete si magazine mici si asta am demarat impreuna cu ANPC si Ministerul Agriculturii, schimbam date intre noi, ca sa avem o imagine ce se intampla si in zona comertului traditional. Comertul traditional este undeva la 40% din piata, 60% sunt magazinele din lanturile de comercializare a alimentelor. Evident ca lucrurile nu merg atat de bine, preturile nu sunt atat de mici cum erau acum cateva luni. Sunt disfunctionalitati in piata, dar nu e o disfunctionalitate generalizata. Vedem produse la care preturile au scazut, unele care raman cumva constante si cateva la care avem cresteri de preturi", a subliniat Bogdan Chiritoiu.

 

Potrivit sursei citate, Autoritatea de Concurenta va interveni acolo unde vor exista suspiciuni de incalcare a legii. "Situatia o monitorizam. Acolo unde vom avea suspiciuni de incalcare a legii vom interveni. Avem deja o investigatie in curs. Pot sa fie si altele. In momentul de fata, datele noastre nu arata o perturbare, o afectare masiva a intregii piete. As sustine ce a spus domnul ministru inainte si e important sa ne asiguram ca lantul logistic functioneaza bine, atat pe plan intern cat si extern, sa ne asiguram ca marfurile ajung la timp in magazine, dar altfel piata pare sa functioneze bine in momentul de fata pe partea de produse alimentare", a mentionat joi Bogdan Chiritoiu.



Poti fi interesat si de