Casa de Comert Unirea isi propune sa elimine cat mai multi intermediari

Casa de Comert Unirea isi propune sa elimine cat mai multi intermediari


Casa de Comert Unirea trebuie sa fie un instrument care sa integreze verigile de productie cu consumatorul final si isi propune sa elimine cat mai multi intermediari din lantul de aprovizionare cu produse agroalimentare, a declarat ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Adrian Chesnoiu.

'Planul pentru Casa de Comert 'Unirea' este sa isi indeplineasca un rol statal si anume sa fie un instrument care sa integreze verigile de productie, si ma refer aici la micii producatori, cu consumatorul final, reducand astfel numarul de intermediari. Noi am gandit complementar cu strategia de dezvoltare a Casei de Comert si imbunatatirea cadrului legislativ in vederea eliminarii, pe cat posibil, a cat mai multor verigi din lantul de aprovizionare cu produse agroalimentare. Vedem cu totii ce se intampla astazi. Produce fermierul roman un kilogram de carne de miel si il vinde la poarta fermei cu 20 - 22 lei si ajunge pe raftul final cu un pret majorat. Lucrurile acestea trebuie sa inceteze. Casa va avea rolul, pe zona de legume, sa integreze materia prima provenita de la producatorul primar care nu are posibilitatea sau nu este asociat intr-un grup de producatori printr-o forma organizata ca sa aiba capacitatea de negociere cu retailul. De cealalta parte vin institutiile statului care sa aiba parghiile necesare sa regleze astfel de situatii care evident nu sunt convenabile si nu sunt in regula pentru niciunul dintre noi', a spus Chesnoiu.

 

Acesta a adaugat ca la rectificarea bugetara, 'probabil la inceputul lunii septembrie sau la sfarsitul lunii august', Casa de Comert 'Unirea' va fi capitalizata, astfel incat sa fie pusa in aplicare strategia de dezvoltare.

 

'In perioada urmatoare modificam cadrul normativ in care aceasta Casa a fost organizata. Prin act normativ trebuie sa stabilim strategia de dezvoltare si implementare a proiectelor Casei, iar la rectificarea bugetara care, probabil, va fi la inceputul lunii septembrie sau la sfarsitul lunii august, sa avem acea capitalizare despre care discutam, astfel incat Casa sa poata sa puna in aplicare strategia de dezvoltare. Asta face parte dintr-un plan pe termen mediu, pentru ca pe termen scurt am venit cu masuri imediate de sprijin pentru fermieri. De partea cealalta trebuie sa gandim si pe termen mediu si lung, iar strategia de dezvoltare a Casei exact acolo va interveni, astfel incat sa putem sa avem toate mijloacele necesare de suport, de sprijin, pe de o parte a fermierilor, si de partea cealalta a cetatenilor, a consumatorilor finali', a mentionat ministrul de resort.

 

La finele lunii noiembrie 2018, Guvernul a aprobat infiintarea unei societati comerciale, Casa Romana de Comert Agroalimentar 'Unirea', prin care crea un mecanism national ce urma sa asigure achizitia, sortarea, procesarea primara, standardizarea si distributia catre retele comerciale interne sau de export.

 

Prin infiintarea acestei entitati s-a avut in vedere si crearea unei retele nationale de magazine, dezvoltata in special in centrele de mare consum, capabila sa asigure piata interna cu produse agroalimentare proaspete si procesate de origine autohtona.

 

In data de 11 aprilie, premierul Nicolae Ciuca a anuntat, la Palatul Parlamentului, ca, din 1 august 2022, Casa de Comert 'Unirea' va fi fi capitalizata cu suma de 100 de milioane de euro, fonduri de la bugetul de stat.



Poti fi interesat si de