Carnea de vita din Brazilia, interzisa in mai multe supermarketuri europene

Carnea de vita din Brazilia, interzisa in mai multe supermarketuri europene


Sase lanturi de supermarketuri din Europa, inclusiv doua detinute de grupul olandez Ahold Delhaize si o subsidiara a Carrefour, au anuntat ca vor inceta sa mai vanda unele sau toate produsele din carne de vita provenita din Brazilia din cauza legaturilor cu defrisarile padurilor amazoniene, transmite Reuters.

Promisiunile facute variaza de la incetarea completa a vanzarii oricaror produse din carne provenita din Brazilia, incepand din 2022, cum a promis lantul Lidl Netherlands, pana la masuri mai tintite precum vanzarea anumitor produse din carne de vita, cum este pastrama de vita.

 

Multe dintre produsele vizate de aceasta interdictie au legatura cu grupul brazilian JBS SA, cel mai mare procesator mondial de carne.

 

Boicoturile sunt o reactie la o investigatie facuta de publicatia Reporter Brasil conform careia grupul JBS achizitioneaza, in mod indirect, vite crescute in zonele defrisate ilegal, conform unei scheme in cadrul careia vitele crescute pe o bucata de teren defrisata ilegal sunt vandute unei ferme care respecta legea dupa care sunt revandute unui abator, pentru a le fi ascunsa regiunea de provenienta.

 

Defrisarea padurilor amazoniene din Brazilia, cele mai mari paduri tropicale ale lumii, s-a intensificat dupa ce presedintele Jair Bolsonaro a fost numit in functie, in 2019, si a eliminat o parte din legile care protejau mediul. Bolsonaro vrea sa promoveze cresterea animalelor si mineritul in padurile amazoniene pentru a scoate regiunea din saracie. Potrivit Reuters, in 2021 defrisarile de paduri amazoniene au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 15 ani, fiind defrisata o suprafata mai mare decat statul american Connecticut. Cea mai mare parte din terenul defrisat este utilizat pentru cresterea vitelor.

 

Printre alte angajamente, Albert Heijn, cel mai mare lant de supermarketuri din Tarile de Jos si totodata o subsidiara a grupului Ahold Delhaize, a anuntat ca va inceta sa mai cumpere orice tip de carne de vita din Brazilia. De asemenea, Auchan France va elimina de pe rafturile magazinelor sale produsele de pastrama de vita care au legatura cu JBS iar supermarketurile Carrefour Belgium si Delhaize vor inceta sa mai comercializeze marca de pastrama de vita Jack Link, deoarece JBS si Jack Link au un joint venture care produce pastrama. In Marea Britanie, lantul de supermarketuri Sainsbury's va inceta sa mai cumpere carne de vita din Brazilia, adaugand ca 90% din carnea sa de vita provine deja din Marea Britanie si Irlanda.Poti fi interesat si de