Carnea de sura de stepa ajunge din octombrie pe piata romaneasca

Carnea de sura de stepa ajunge din octombrie pe piata romaneasca


Consumatorii romani de carne de vita vor putea cumpara, incepand din luna octombrie, un nou sortiment, din rasa sura de stepa, o carne al carei gust, dar si pret vor reflecta conditiile bio in care animalele sunt crescute, intr-o ferma dintr-un sat din inima Transilvaniei.

In satul brasovean Cobor - care, astazi, are o populatie imbatranita, de aproximativ 200 de persoane, si putine atractii turistice, aflate in paragina, ca de exemplu Biserica fortificata reformata - Fundatia Conservation Carpathia a dezvoltat o afacere verde, bazata pe un concept de agricultura sustenabila si organica.

 

Pe cele peste 500 hectare de pasuni ale fundatiei cresc exemplare de bovine, caprine si dar sunt ingrijiti, in regim de pensiune, si cai.

 

Cateva cladiri vechi au fost restaurate din fondurile fundatiei si transformate in case de oaspeti si un restaurant traditional, unde turistii care vor sa admire speciile de pasari din zona, surele de stepa - care, inca, sunt rare in Romania - sa isi viziteze caii pe care ii lasa in pensiune sau pur si simplu sa faca drumetii in natura si sa savureze preparate traditionale, pregatite de bucatarii locali, pot si innopta, departe de aglomeratia orasului.

 

Cel mai important element al fermei sunt exemplarele de sure de stepa, a caror carne va ajunge si pe piata romaneasca incepand din luna octombrie.

 

'Avem peste 100 de exemplare de sura de stepa, care sunt crescute in mod traditional si fara nicio restrictie in pasunat in cadrul fermei. Vorbim de o rasa de vaca care a disparut din Romania si din Transilvania dupa colectivizarea fortata, in urma cu 70-80 de ani, iar in cadrul unei initiative de repopulare si reintroducere a acestei rase, colegii mei au adus primele exemplare in urma cu patru-cinci ani, iar acum am ajuns la acest numar impresionant de capete. Ele sunt crescute in pasunat liber, nu sunt tinute in grajd, astfel ca am putea vorbi de o crestere semi-salbatica', a precizat managerul de proiect Istvan Szabo, cu prilejul Zilelor Deschise, eveniment ce s-a desfasurat in weekend la Ferma de Biodiversitate Cobor.

 

Conform acestuia, pretul carnii de sura de stepa va fi 'diferit' de al majoritatii sortimentelor de carne de vita ce se gasesc in prezent in comert, si va pleca de la 20 de lei ajungand pana la 100 de lei, in functie de bucata care se va afla in caserola.

 

'Cand vorbim de comercializare, aceste animale nu sunt crescute fortat sau cu alte instrumente folosite de obicei. Suntem pe principiul ca cresterea traditionala, fara interventii, poate sa aduca pe masa consumatorilor o carne curata, cu gustul acestor pasuni curate. Tot ce inseamna lucerna, fan, ce le dam peste iarna este produs in cadrul fermei si tot ce inseamna pasuni este introdus in procedura de certificare ecologica, iar peste trei ani vom avea aceasta certificare. (...) In prezent, ne aflam in etapa in care am finalizat procedura de autorizare a punctului de sacrificare din cadrul fermei si, din octombrie, vom incepe comercializarea atat prin parteneri, cat si in mod direct. Etapa urmatoare este de a amenaja un centru in care sa facem si produse finite', a subliniat Istvan Szabo.

 

Acesta a mentionat ca la Cobor nu este singura astfel de 'afacere verde', insa a subliniat importanta acestui gen de ferma, care sa livreze carne curata pe piata din Romania. De asemenea, infiintarea acestei ferme - proiect care a demarat in 2015 - ofera un loc de munca stabil pentru 15 localnici si, temporar, in functie de sezon si muncile campului - pentru alte trei persoane.

 

Managerul fermei de biodiversitate a mai subliniat ca costurile unei asemenea investitii nu sunt deloc de neglijat, numai punctul de sacrificare, care are o capacitate autorizata de 20 de capete pe luna, costand aproximativ 110.000 de euro, fonduri nerambursabile obtinute printr-o finantare privata.

 

Potrivit lui Istvan Szabo, in prezent, in Transilvania, traiesc intre 500 si 1.000 de exemplare de sura de stepa, majoritatea crescute in mici ferme.

 

Primele exemplare de la Cobor au fost aduse din Ungaria, tara in care aceasta rasa a continuat sa fie crescuta in ultimele decenii si care are o populatie numeroasa de astfel de exemplare, in special in zona Hortobagy.

 

In ultimii ani, sura de stepa a fost reintrodusa treptat in mai multe zone din tara, inclusiv in facilitati de cercetare - la Statiunea de Cercetare Dezvoltare pentru Cresterea Bovinelor Dancu din judetul Iasi.

 

Sura de stepa este o rasa folosita exclusiv pentru carne, productia de lapte a acesteia fiind, conform, specialistilor, scazuta.



Poti fi interesat si de