Carnea de porc va fi mai scumpa cu 15-20% de Sarbatori

Carnea de porc va fi mai scumpa cu 15-20% de Sarbatori


Carnea de porc este cu 15-20% mai scumpa anul acesta de Sarbatori, ca urmare a faptului ca pe piata europeana exista un deficit major de carne, iar moneda nationala s-a depreciat in ultima perioada, a declarat Dana Tanase, director executiv al Asociatiei Romane a Carnii (ARC), la o conferinta de profil.

"Ne confruntam cu o criza a carnii de porc. Pesta porcina a devastat China si Asia, astfel ca UE exporta masiv in aceasta regiune. Acest lucru a facut ca de la inceputul anului pretul carnii de porc in Europa sa creasca cu 30%", a precizat Dana Tanase.

 

La aceasta se adauga si deprecierea leului din ultima perioada, a continuat directorul executiv al ARC.

 

"E foarte greu sa spui ca aduci carne dintr-un stat membru, pentru ca, practic, nu mai are nimeni. Membrii asociatiei noastre au facut comenzi cu sase luni in urma pentru a avea carne acum. In ceea ce priveste pretul, in magazinele din Romania deja se simte o scumpire de 15-20%", a sustinut Dana Tanase.

 

Reprezentanta Asociatiei Romane a Carnii a recomandat consumatorilor sa cumpere carne doar din unitatile autorizate, precum hipermarketuri, macelarii si magazine verificate de ANPC si de directiile sanitar-veterinare, pentru a fi siguri de calitatea acesteia.

 

Importurile de carne de porc au crescut atat cantitativ cat si valoric in primele opt luni din acest an, fata de perioada similara a anului trecut, ocupand in continuare prima pozitie in topul produselor agroalimentare importate, conform datelor Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR). Astfel, in perioada 1 ianuarie - 31 august 2019 au fost importate 179.079 tone de carne de porc, pentru care s-au cheltuit 362,39 milioane de euro, in timp ce anul trecut s-au adus de pe piata UE si din tari terte 169.795 tone, in valoare de 312,46 milioane de euro.

 

Romania a inregistrat in primele opt luni ale acestui an un deficit de 1,14 miliarde de euro in comertul cu produse agroalimentare, in crestere cu 24% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand acesta s-a cifrat la 923,44 milioane de euro.

 

In perioada mentionata, exporturile s-au majorat cu aproape 6%, insumand 4,28 miliarde de euro, insa importurile au crescut cu 9,3%, pana la 5,43 de miliarde de euro.

 

Cantitatea totala de produse agroalimentare exportate in perioada ianuarie-august 2019 in tarile intra si extra comunitare a fost aproape dubla fata de cea a importata, insa Romania continua sa exporte cu precadere materii si aduce din import produse procesate cu valoare adaugata mare.

 

Astfel, in primele opt luni au fost exportate 11,23 de milioane de tone de produse agroalimentare, in crestere fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand s-a consemnat o cantitate de 10,801 milioane de tone. Importurile au totalizat 5,87 milioane de tone la opt luni, fata de 5,65 milioane de tone in perioada similara din 2018.

 

 



Poti fi interesat si de