Carnea de porc din UE pierde peste 8% in valoare

Carnea de porc din UE pierde peste 8% in valoare


Pe segmentul purcei de lapte declinul este de 13%. Comparativ cu restul jucatorilor de pe piata globala, pretul mediu din UE ramane la un nivel superior.

Valul scumpirilor carnii de porc pare sa nu se mai reflecte anul acesta in preturile medii din Uniunea Europeana, ba putem vorbi chiar de o tendinta de relaxare a acestora dupa un 2019 cu tendinte inflationiste. Conform celei mai recente situatii prezentate de Eurostat si Comisia Europeana, pretul mediu al carnii de porc este cu 8,6% mai scazut fata de aceeasi perioada a anului trecut, chiar daca a mai recuperat doua procente fata de luna precedenta, ca urmare a deschiderii treptate a pietei HoReCa in anumite tari europene. Media pe gradatiile S-E ale carnii de porc atinge valoarea de €164,2 per 100 kg cwt. In acelasi timp, un declin declin constant se vede la pretul mediu al purceilor de lapte (€50,8), cu 13% mai jos decat in aceeasi perioada a anului trecut si in declin constant fata de ultima luna si ultima saptamana, cu 2,7%, respectiv 1,9%.
Dezechilibrul se inregistreaza pe mai toate pietele importante din punct de vedere al productiei de crane de porc si reprezinta efectul pandemiei COVID-19 asupra lantului de aprovizionare din aceste regiuni, a blocajului pe anumite canalale de vanzare si a dificultatilor logistice in exporturi. (vezi grafic)

Screenshot_2020-07-02 Pigmeat_Dashboard pdf

In ceea ce priveste productia de carne de porc, Germania ramane liderul din spatiul comunitar, cu o cota de piata de 23%, urmata de Spania (20%), Franta (10%), Polonia (9%) si Olanda (7%).
Exporturile europene de carne de porc inregistreaza totusi o crestere de 215.000 tone cwt pe perioada primelor 4 luni din an comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, gratie cererii sustinute de carne de porc din China, Japonia si Hong Kong.



Poti fi interesat si de