Carnea de porc a ajuns produs de lux in China, din cauza scumpirilor

Carnea de porc a ajuns produs de lux in China, din cauza scumpirilor


Un scurt film care arata cum angajatii de la un magazin de mobila stau la coada pentru a primi o punga cu carne de porc a devenit viral in China, o dovada a modului in care cresterea preturilor a transformat carnea de porc intr-un cadou de lux de sarbatori, transmite Bloomberg.

Cei 500 de angajati ai magazinului de mobila au cerut ca, in acest an, sa primeasca un kilogram de carne de porc, in locul prajiturilor traditionale care sunt facute cadou inaintea Festivalului din Mijlocul Toamnei, care in acest an cade in ziua de joi 1 octombrie. Comentariile de pe site-ul de social media Weibo arata ca urmaritorii au apreciat gestul deoarece carnea de porc a devenit acum o extravaganta.

 

In ultimii ani, carnea de porc a devenit un produs scump dupa ce raspandirea pestei porcine africane in China a decimat efectivele de porcine din cel mai mare consumator mondial si a dus preturile la maxime istorice. Cu toate acestea, existe semne ca efectivele locale de porcine incep sa isi revina.

 

Potrivit datelor Ministerului Comertului, preturile angro la carnea de porc in China au scazut cu aproape 5% in septembrie, comparativ cu luna august, aceasta fiind cea mai mare scadere inregistrata dupa luna mai. Insa chiar si asa, raman cu aproape 25% mai mari decat in urma cu un an.

 

Zhu Zengyong, cercetator de la Academia de Stiinte Agricole din China, a apreciat ca majorarea livrarilor ca urmare a refacerii efectivelor domestice ar putea continua sa contribuie la scaderea preturilor in trimestrul patru, chiar daca situatia pe piata va ramane una tensionata pentru o vreme.

 

Pe langa majorarea livrarilor interne, in septembrie, Guvernul chinez a majorat si vanzarile de carne de porc de la rezerva de stat, in ideea de a scadea preturile inainte de sarbatori. De exemplu, marti, Guvernul de la Beijing a scos la vanzare 10.000 de tone de carne de porc din import, dupa ce in zilele de 18 si 25 septembrie a vandut o cantitate totala de 40.000 de tone, a informat China Merchandise Reserve Management Center, entitatea care gestioneaza rezervele de carne porc ale statului chinez.

 



Poti fi interesat si de