Carmistin The Food Company a investit aproape 80 mil. euro in cea mai complexa unitate de productie carne pasare din Sud-Estul Europei
Marti, 20 Mai 2025

Marti, 20 Mai 2025
Odata cu acest proiect, dezvoltat pe un teren de 6 ha si avand o suprafata totala construita de 25.000 mp, Grupul Carmistin devine cel mai performant producator de carne pasare din tara noastra, cu o capacitate de productie de 120.000 tone carne/an, potrivit informatiilor furnizate de companie.
Dotari performante pentru optimizarea productiei
Reprezentand un reper de inovatie, arhitectura si design in industria alimentara, noua fabrica a fost conceputa sa respecte standarde tehnologice si operationale de top si sa raspunda cerintelor exigente pe care le presupune astazi comertul modern.
Echipamentele, majoritatea functionand cu ajutorul inteligentei artificiale, au fost alese pentru eficienta si siguranta alimentara sporite si pentru o cat mai buna optimizare a proceselor. Astfel, sistemul de transport al pasarilor dinspre ferme, ATLAS, recent lansat la nivel mondial, este considerat cel mai performant in materie de bunastare a animalelor - un aspect deosebit de important pentru Carmistin The Food Company si pentru brandul sau de top, La Provincia.
Softul Impaq genereaza informatii despre modul de lucru din partea primara de procesare si face posibila analiza in timp real a eficientei echipamentelor, dar si reducerea timpilor de stationare. Sistemul Iris, la randul lui, asigura automat selectia carcaselor pe clase de calitate, ajutand la optimizarea productiei, dar si la depistarea cauzelor de declasare, in vreme ce un ansamblu de 5 roboti de calibrare integrati in flux face posibila optimizarea greutatilor pe tipuri de produs.
Din noua unitate de productie compania livreaza deja produsele sub brandul La Provincia pentru piata interna, dar si produse pentru export, in peste 30 de tari, de la carne proaspata, la o multitudine de piese transate, adaptate tuturor cerintelor si preferintelor consumatorilor de pretutindeni.
Lant alimentar complet integrat
Proiectul de la Francesti a fost gandit si construit pe modelul de lant alimentar complet integrat, promovat de Grupul Carmistin inca de acum doua decenii si care, in armonie cu tendintele globale, astazi se traduce prin inovatie, prospetime si un mod responsabil si durabil de a asigura productie si de a face agricultura. Astfel, compania si-a consolidat simultan intreg lantul de valoare, de la productia de inputuri agricole (cereale, seminte, furaje) si incubatoare, la ferme de reproductie si crestere, procesare, ambalare, logistica, distributie si retail propriu, dezvoltand propria retea de magazine la nivel national.
Pe langa cresterea capacitatilor de productie, noua fabrica genereaza si un puternic impact socio- economic in zona, functionand in prezent cu o echipa de aproape 1.000 de oameni, din care 600 noi angajati, in urma unui intens proces de recrutare desfasurat pe parcursul ultimelor luni.
Executia proiectului de la Francesti a fost asigurata in perioada 2022 – 2025 de o echipa interna formata din circa 10 persoane, care au avut sprijinul a zeci de specialisti si colaboratori externi din toata lumea.
Justin Paraschiv, fondator si presedinte Carmistin The Food Company
„O astfel de investitie este dovada ca inovatia si tehnologia de ultima generatie pot fi perfect armonizate cu dezvoltarea responsabila a unui business autohton de amploare. Odata cu proiectul de la Francesti, vom redefini nu doar standardele in productia locala de hrana, ci si modul in care este perceputa industria alimentara. Pentru noi, echipa Carmistin The Food Company si, in mod special, pentru oamenii extraordinari care au contribuit la realizarea lui, acest proiect-bijuterie a fost si va ramane mereu o experienta unica - umana, profesionala si de viata. Le multumesc tuturor colegilor mei pentru ca au inteles faptul ca, in centrul tuturor preocuparilor noastre, se afla permanent grija de a asigura in piata hrana la cele mai inalte standarde de calitate, incredere si siguranta”, declara Justin Paraschiv, fondator si presedinte Carmistin The Food Company.
Evolutia consumului de carne
Potrivit celor mai recente analize RaboResearch, consumul de carne de pasare la nivel mondial continua sa creasca, in 2025, cu o rata anuala estimata de 2,5% - 3%, datorita pozitiei competitive pe care carnea de pui o are fata de alte proteine. Europa, inclusiv Romania, este una dintre regiunile cu cea mai puternica cerere, sustinuta de preturi stabile, preferinta consumatorilor pentru produse obtinute in mod responsabil si de disponibilitatea produselor locale de calitate.
In Romania, consumul de carne de pasare a inregistrat o crestere constanta in ultimii ani, consolidandu-si pozitia ca principala sursa de proteina animala. Aceasta evolutie este sustinuta atat de dinamica economica, care mentine carnea de pasare ca optiune accesibila, cat si de schimbarea comportamentului de consum, orientat din ce in ce mai mult spre alimente sanatoase, de incredere, produse local. Carnea de pasare ramane in topul preferintelor si datorita versatilitatii culinare si a caracterului dietetic.
Pentru Carmistin The Food Company aceasta tendinta este confirmata de rezultatele comerciale inregistrate in ultimii 3 ani, cu o crestere care reflecta increderea consumatorilor in brandul propriu, La Provincia.
„Aceasta investitie a fost considerata impetuos necesara pentru consolidarea brandului, pentru cresterea productiei si pentru a deveni numarul 1 in productia de carne de pasare in Romania, in ceea ce priveste cota de piata”, spune Gabriel Craciun, Director General Divizie Pui in cadrul Carmistin The Food Company.
Despre Carmistin The Food Company
Carmistin The Food Company este pozitionata in prezent intre primii producatori de alimente din Romania si pe primul loc in ierarhia producatorilor de carne la nivel national. Grupul cuprinde peste 50 companii active in productia de carne de pasare si oua, cresterea porcilor, cresterea bovinelor, dar si in productia de cereale, prin valorificarea a peste 8.000 ha teren agricol. Toate aceste resurse sustin impreuna independenta operationala, pe de o parte si calitatea constanta a alimentelor produse de companiile din Grup, pe de alta parte.
Echipa formata din Liliana Mihalcea, Cristian Vasile Dima, Petru Alexe (Facultatea Stiinta ...
Cu un efectiv de ovine si caprine de 11,87 milioane de capete, Romania ocupa la nivelul anului 20...
"Vorbim despre plafonarea adaosului comercial la cele 19 categorii de produse. S-au realizat scad...