CLITRAVI solicita Comisiei Europene sa protejeze piata unica

CLITRAVI solicita Comisiei Europene sa protejeze piata unica


"Pentru tarile care depind de comertul cu carne, scenariul privind fragmentare este un cosmar", spune Dana Tanase, vicepresedintele Federatia Europeana a Industriei Carnii CLITRAVI.

Producatorii europeni de carne depind in mare masura de existenta pietei unice pe intreg teritoriul UE, sustin reprezentantii CLITRAVI in ultimul mesaj adresat Comisiei Europene. O videoconferinta este programata sa aiba loc saptamanile urmatoare intre Consiliul Executiv al asociatiei si reprezentantii CE.

 

"Orice perturbare pe piata unica ar fi un cosmar pentru tarile 0dependente de livrarile de carne din alte state membre ale UE, precum Romania, Grecia sau Bulgaria. Spre exemplu, in acest moment, Romania importa 70% din carnea de porc necesara pe piata interna. De aceea, Comisia trebuie sa asigure existenta pietei unice acum si in viitor", a declarat vicepresedintele CLITRAVI, Dana Tanase, care este si director executiv al Asociatiei Romane a Carnii (ARC).

 

In acelasi timp, CLITRAVI cauta solutii pentru companiile de prelucrare a carnii care obisnuiau sa-si livreze produsele catre HoReCa. "Cu exceptia Suediei, care a mentinut restaurantele deschise, toate tarile din Uniunea Europeana sunt lovite de inchiderea serviciilor publice de alimentatie. Franta resimte foarte tare aceasta situatie neobisnuita, inregistrand o scadere semnificativa a vanzarilor. De asemenea, suntem preocupati de ritmul rapid de schimbare a obiceiurilor de consum pe teritoriul UE. Exista o scadere a vanzarilor de produse proaspete de 20%-25% raportata de aproape toate tarile. In acelasi timp, procesatorii se confrunta cu costuri mai mari, cu masuri adoptate pentru a-si proteja angajatii si cu o productivitate scazuta ca urmare a distantarii sociale impusa inclusiv in fabricile de prelucrare. Speram ca CE va lua in serios recomandarea noastra de a declara sectorul alimentar drept o industrie strategica in interiorul Uniunii Europene", a spus Dana Tanase intr-un interviu pentru EuroMeatNews.com.



Poti fi interesat si de