CE propune noi masuri pentru a sprijini sectoarele agricole afectate de COVID-19

CE propune noi masuri pentru a sprijini sectoarele agricole afectate de COVID-19


Comisia Europeana (CE) a propus miercuri noi masuri pentru a sprijini pietele agricole cele mai afectate de criza noului coronavirus, in special cele ale produselor lactate si carnii, informeaza AFP.

Executivul european spera ca aceste masuri sa fie adoptate inainte de sfasitul lunii aprilie, dupa consultarea si votul statelor membre.

 

Cateva state membre, printre care Franta, au cerut masuri de interventie. Ministrul francez al agriculturii, Didier Guillaume, a intervenit pe langa comisarul european responsabil de acest portofoliu pentru a solicita activarea mecanismelor de sprijin prevazute de Politica Agricola Comuna.

 

CE propune, in special, acordarea de ajutoare pentru stocurile private de pe piata produselor lactate (lapte praf degresat, unt, branza) si a carnii (de vita, oaie si capra), pentru a retrage produsele de pe piata si pentru a sprijini preturile. Intentia este ca acest program sa fie aplicat cel putin doua-trei luni si cel mult cinci-sase luni.

 

De asemenea, sunt avute in vedere alte doua masuri. Prima vizeaza, in principal, sectoarele vinului, fructelor si legumelor, uleiului de masline si apiculturii (sectoare care au programe proprii) si urmareste sa introduca flexibilitate in organizare pentru a le permite acestora sa adopte masuri de sustinere.

 

Cea de-a doua masura vizeaza sectoarele produselor lactate, horticulturii si cartofilor si ar permite anumite derogari de la normele de concurenta. Acest lucru ar permite, de exemplu, sa se cada de acord asupra productiei sau sa se retraga produse de pe piata.

 

“In urma reuniunii pe care am avut-o in data de 15 aprilie cu Comisarul European pentru Agricultura, Janusz Wojciechowski, in cadrul Comisiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala, Comisia Europeana a reactionat la solicitarile noastre si a lansat aceste noi masuri de sprijin pentru fermieri. In cadrul acestei sedinte, i-am atras atentia comisarului european Wojciechowski asupra faptului ca sectorul laptelui si al produselor lactate este profund afectat de reducerea semificativa a consumului. In acelasi timp, se observa o scadere a preturilor laptelui si, daca acest lucru continua, fermierii din acest sector nu vor putea supravietui. Astfel, am solicitat Comisiei Europene sa acorde sprijin financiar pentru depozitarea privata pentru unt, lapte praf si toate tipurile de branza”, a scris europarlamentarul Daniel Buda.

 

Intr-un comunicat de presa difuzat miercuri seara, Didier Guillaume "multumeste Comisiei Europene" pentru aceste masuri, dar cere "sa se mearga mai departe, pana la 30 aprilie, pentru sectoarele viticol si horticol, (care sunt) in mod special afectate" de pandemia COVID-19.

 

"Asteptam detalii importante despre sumele angajate de Comisie: declansarea instrumentelor este o etapa majora, dar este necesar un buget suplimentar corespunzator in viitor", considera la randul lor, intr-un comunicat de presa comun, sindicatele franceze FNSEA si Tineri Agricultori.



Poti fi interesat si de