Asociatiile de fermieri dau autoritatile in judecata pentru ca nu iau masurile necesare pentru prevenirea febrei aftoase
Miercuri, 09 Aprilie 2025

Miercuri, 09 Aprilie 2025
'Dupa atat de multe adrese, convorbiri, intalniri si asa mai departe (cu reprezentantii ANSVSA - n. r.), am luat decizia ca mai multe organizatii din Romania sa dam statul roman in judecata. Am facut lucrul acesta. Ieri am intentat proces Guvernului Romaniei, autoritatii, Ministerului de Interne, Ministerului Agriculturii si tuturor autoritatilor competente pe acest subiect pentru a impune instanta masurile pe care noi le cerem daca statul sau autoritatea nu este in masura sa faca lucrul acesta. Si noi credem ca nu este in masura. Drept dovada, (...) doua milioane de porci in ultimii sapte ani au fost eutanasiati', a afirmat Arion, intr-o conferinta de presa.
Presedintele Pro Agro a sustinut ca au fost discutii cu reprezentantii ANSVSA carora le-au transmis propuneri de masuri ce pot fi aplicate pentru a preveni intrarea virusului febrei aftoase in Romania, insa nu s-a concretizat nimic.
'In ultimele doua saptamani, Pro Agro a avut diferite intalniri pe teritoriul Romaniei, dar si in Europa, cu fermierii crescatori de animale. Sub umbrela Pro Agro avem atat ovine, caprine, crescatorii de porci, crescatorii de vaci de lapte, dar si vaca de carne. Toate aceste specii sunt supuse incidentei febrei aftoase. In ultima saptamana, am incercat sa propunem noi ANSVSA masurile ce ar fi trebuit luate acum 2-3 saptamani, prin diferite adrese, pentru ca intalniri fizice au fost mai greu de obtinut. S-a obtinut una pe la jumatatea lunii martie si de atunci practic doar pe hartie, ca si cum noi am fi fost purtatori de febra aftoasa sau ANSVSA. Din pacate, ANSVSA - azi in Romania autoritatea careia legea i-a conferit dreptul de a lua masuri - s-a transformat intr-un contabil. De ce? Pentru ca ANSVSA ne comunica doar cate animale au mai fost infectate, cate au fost eutanasiate si cati bani a platit sau cat mai are de platit. Masurile pe care ar trebui sa le ia si este obligata sa le ia, ANSVSA nu ni le comunica. (...) Ganditi-va, si i-am cerut asta domnului presedinte al ANSVSA, doar sa-si inchipuie sau sa simuleze faptul ca are de ingropat in Romania un milion de vaci. Sa vedem unde le ingroapa', a transmis acesta.
Potrivit acestuia, un singur judet - Mures - a facut un plan de interventii in cazul aparitiei bolii, in conditiile in care in Slovacia, totul este scapat de sub control, iar virusul nu mai poate fi controlat.
'Un singur judet din Romania a facut o simulare pe ceea ce inseamna actiunea in caz de incidenta bolii, a febrei aftoase. Este judetul Mures, unde au avut intalniri cu fermierii, cu primarii si au schitat un plan cum ar trebui sa intervina si daca au posibilitatea sa intervina. Asta ar fi trebuit sa faca ANSVSA la nivel de tara acum mult timp, practic la aparitia incidentei bolii in Slovacia. Saptamana trecuta, luni, am luat legatura cu colegii reprezentanti ai fermierilor din Slovacia si ne-au spus clar ca in Slovacia tot, absolut totul este scapat de sub control. Chiar si cu interventia fizica a armatei in a controla absolut toate fluxurile care pot fi purtatoare, nu mai poate fi controlat virusul. Asta inseamna ca nu ne intrebam - cel putin sper sa nu am dreptate si sa ma insel - nu ne intrebam daca va veni, ci cand va fi si cand va veni ce vom face', a aratat seful Pro Agro.
Arion a reclamat faptul ca masurile pe care statul le impune intr-o zi le anuleaza a doua zi si a avertizat ca, in cazul lichidarii unei ferme de vaci, unitatea nu este posibil sa fie repopulata.
'Masurile pe care statul se gandeste sa le impuna vine a doua zi si le anuleaza. Dupa ce a decis interzicerea laptelui materie prima pe teritoriul Romaniei, a doua zi vine si anuleaza printr-o interventie a nu stim cui si, astfel, in Romania, la poarta unei fabrici din mijlocul tarii, din Brasov, sunt 50 de camioane pline cu lapte, zilnic, din afara tarii. Aceste camioane folosesc aceleasi cuplaje, practic aceleasi platforme cu ale camioanelor din Romania, venite din fermele noastre de vaci de lapte, care furnizeaza lapte aceluiasi procesator. Ne intrebam daca este normal, daca este sanatos, daca este bine pentru economia Romaniei.(...) Fermierii spuneau saptamana trecuta ca cine lichideaza o ferma din zootehnie, mai ales vaca de lapte, nu mai poate sa o repopuleze. Ganditi-va ce inseamna pierderea fortei de munca, ganditi-va ce inseamna presiunea pe consumator, pentru ca in momentul in care nu vom mai avea productie interna vom depinde de importuri exact ca la porc (...), un miliard de euro deficit de balanta comerciala. Oare cat va fi pe lapte si produse lactate, avand in vedere ca avem un specific, adica noi chiar consumam lapte si produse din lapte', a transmis presedintele Pro Agro.
In opinia acestuia, singurul vinovat pentru 'aceasta degringolada' este ANSVSA, care nu a inteles ca trebuie sa impuna masuri de minima securitate, prima fiind interzicerea importurilor de lapte si produse din carne din tarile afectate de febra aftoasa, respectiv Ungaria si Slovacia.
'Autoritatea, din pacate, este singurul vinovat in toata aceasta degringolada care s-a creat in randul autoritatilor, este singura vinovata. Nu a inteles nici macar ca in al 13-lea, al 14-lea ceas trebuia sa impuna masurile de minima securitate si nu erau nici in incidenta cu Comisia Europeana, nu erau nici in incidenta cu alte entitati europene, in sensul in care aveam vreo interzicere, si pur si simplu aveam regulamente la dispozitie pe care sa le respectam, sa le punem in practica. Din pacate, comunicarea intre autoritatile statului, mai ales cele din subordinea Guvernului - spun asta pentru ca multa lume se gandeste ca Ministerul Agriculturii are cam tot ceea ce inseamna in subordine, dar sunt entitati paralele si nu comunica intre ele. Atat ANSVSA cu Ministerul de Interne, cu Guvernul sau cu Ministerul Agricultorii sau cu Ministerul Mediului in diferite situatii', a adaugat Ionel Arion.
Federatia Nationala Pro Agro si Federatia Crescatorilor de Bovine din Romania considera ca acceptarea la intrarea in tara a unor mijloace de transport din tarile ce se confrunta cu cazuri de febra aftoasa, ce contin anumite produse de/din lapte, este extrem de periculoasa, atat pentru industria romaneasca de profil, cat si pentru economie in ansamblu, unele state luand deja decizia interzicerii intregului aflux de produse afectate, potrivit unei scrisori deschise publicate pe 13 martie.
'Prin Decizia nr. 1 emisa la data de 11.03.2025 in cadrul sedintei extraordinare a Comitetului National pentru Situatii de Urgenta - Centrul National de Combatere a Bolilor au fost luate masuri cu privire la interzicerea traficului de camioane care transporta animale biungulate vii (bovine, ovine, caprine, porcine) cai, furaje, paie pentru asternuturi, compost, gunoi de grajd dinspre Ungaria spre Romania, in contextul prezentei febrei aftoase in aceste state. De asemenea, s-a interzis afluirea si tranzitul dinspre Ungaria si Slovacia a produselor de carne si a unei parti a produselor de lapte. Avand in vedere ca febra aftoasa este un virus extrem de contagios, cu un grad ridicat de difuzabilitate si care se transmite prin modalitati extrem de diverse, consideram ca acceptarea la intrarea in tara a unor mijloace de transport ce contin anumite produse de/din lapte este extrem de periculoasa pentru industria romaneasca de profil, cat si pentru economia romaneasca in ansamblu. Este demonstrat faptul ca unul dintre principalii vectori de transmitere a febrei aftoase este reprezentat de mijloacele de transport care se deplaseaza din zonele contaminate in zonele necontaminate, transportand virusul pe cauciucuri sau pe hainele conducatorilor auto. In alte cuvinte, intreaga strategie de protejare a teritoriului Romaniei este sabotata fundamental de o maniera care va expune fermierii romani in fata unei amenintari extrem de serioase', afirma cele doua organizatii, intr-o scrisoare deschisa.
Potrivit reprezentantilor fermierilor, pagubele produse de boala in domeniul cresterii animalelor sunt imense, in Europa de Vest folosindu-se metoda de eradicare 'culling', adica omorarea efectivului de animale infectate.
'Sectorul este deja unul care are serioase dificultati de capitalizare, are serioase provocari si o misiune extrem de dificila in a performa, avand in vedere pozitia inferioara in negociere, atat cu procesatorii de lapte, cat si cu marile magazine, fermierii fiind des subiectul practicilor comerciale neloiale. Nu putem sa nu facem o paralela cu pesta porcina africana la nivelul pagubelor si al decimarii efectivelor de porcine. Un astfel de scenariu trebuie evitat fara vreo urma de retinere, efectele nocive fiind extrem de severe', atrag ei atentia.
In acest context, cele doua organizatii au avertizat la acea data ca vor actiona in instanta institutiile cu prerogative in asigurarea securitatii sanitare a Romaniei, 'in cazul in care acestea nu remediaza erorile semnalate' si nu 'completeaza deciziile luate, in contextul amenintarii febrei aftoase'.
Febra aftoasa este o boala virala infecto-contagioasa inalt patogena, afectand animalele biungulate, in special bovinele, ovinele, caprinele si porcii. Alte animale susceptibile la boala sunt cabalinele, animalele biungulate salbatice, inclusiv elefantii. Boala este insotita de aparitia unor vezicule pline cu lichid, aparute la nivelul mucoasei gingivale sau al membrelor.
Boala se poate raspandi prin contact direct sau indirect cu animalele bolnave, acestea excretand virusul chiar cu cateva zile inainte ca boala sa dezvolte semne clinice, dar si prin miscari de persoane, animale, vehicule, furaje, asternut sau alte obiecte contaminate cu virus. Este posibila imprastierea virusului si pe calea aerului. Depistarea si raportarea la timp a bolii, cat si respectarea unor masuri de biosecuritate extrem de severe face posibila limitarea raspandirii virusului catre alte exploatatii din jur.
Boala nu afecteaza omul, dar induce pierderi economice ca urmare a masurilor de asanare a focarelor.
Analiza arata si faptul ca, anul trecut, in Vinerea Mare, s-a inregistrat cel mai ridicat volum d...
Fondurile sunt destinate achizitiei de vaccinuri impotriva febrei aftoase, realizarii de teste de...
'E un program care continua si in acest an, nu este o premiera, dar este reangajat Executivul sa ...