Asociatiile cer lamuriri. De ce a pierdut Romania statusul de tara libera de pesta porcina clasica

Asociatiile cer lamuriri. De ce a pierdut Romania statusul de tara libera de pesta porcina clasica


Asociatia Romana a Carnii (ARC), Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR) si Romalimenta reactioneaza la decizia Organizatiei Mondiale pentru Sanatate Animala (OIE) de a ridica statusul Romaniei de tara libera de pesta porcina clasica.

Astfel, reprezentantii celor trei asociatii au decis sa transmita o adresa comuna catre Ministerul Agriculturii si ANSVSA, prin care cer explicatii urgente.

 

“Am luat legatura cu asociatiile din industria carnii si, in aceasta faza, am decis sa solicitam in regim de urgenta explicatii si clarificari din partea autoritatilor. Abia apoi vom putea sa tragem niste concluzii si sa discutam pe larg ce efecte are. Din cunostintele mele, la baza motivelor care au dus la ridicarea statusului a stat un audit care a fost efectuat in cursul lunii ianuarie si in urma caruia s-a constatat ca nu prezentam garantii de protectie a industriei carnii, din cauza ca nu s-au indeplinit sarcinile legate de controlul individualizarii si al transportului animalelor in gospodariile populatiei. Cred ca a durat mai bine de 11 ani pana reusisem sa obtinem acest status. Vom avea discutii clare si in cunostinta de cauza doar dupa ce vedem care este punctul de vedere al autoritatilor si cu ce clarificari vin”, ne-a declarat Ioan Ladosi, presedintele APCPR.

 

Organizatia Mondiala pentru Sanatate Animala a publicat pe pagina oficiala decizia prin care Romania a ramas fara statusul de tara libera de pesta porcina clasica, incepand din 23 martie.

 

 



Poti fi interesat si de