Aplicatiile tehnologiei luminii UV-C in industria carnii

Aplicatiile tehnologiei luminii UV-C in industria carnii


Industria carnii se remarca prin protocoale stricte de curatenie si dezinfectie aplicate dupa fiecare etapa a procesarii, astfel incat produsele alimentare sa fie mentinute la cel mai inalt nivel de calitate si siguranta.

Carnea si produsele din carne ce au fost preparate sub un control igienic strict au un termen de valabilitate mai mare si, prin urmare, au o valoare mai mare.

 

Oricat de atent ar fi supravegheata respectarea protocoalelor sanitare, contaminarile pot aparea in orice etapa a procesarii, fiind necesara adoptarea unor masuri suplimentare. Una dintre cele mai eficiente modalitati prin care procesatorii de carne pot preveni contaminarile este introducerea sistemului de Biosecuritate Ecologica Integrata® cu tehnologia luminii ultraviolete UV-C. Biosecuritatea Ecologica Integrata® este un concept unic BIOCOMP ce permite blocarea contaminarilor si transmiterii agentilor patogeni periculosi in spatiile de productie alimentara din industria carnii.

 

BIOCOMP, lider de piata cu 30 de ani de expertiza, este singura companie din Romania care ofera dispozitive de dezinfectie UV-C profesionale, personalizate pe echipamente si spatii de lucru, pentru dezinfectia aerului, a ambalajelor, a suprafetelor de contact, precum si a carnii si produselor din carne, pentru impiedicarea dezvoltarii agentilor patogeni dupa ambalare si extinderea perioadei de proaspat cu pana la 100%.

 

In industria carnii, sistemul de Biosecuritate Ecologica Integrata® cu tehnologia luminii ultraviolete UV-C BIOCOMP asigura:

 

1.Dezinfectia aerului in zonele de productie, ambalare si depozitare

Desi este un aspect de multe ori trecut cu vederea, calitatea aerului joaca un rol deosebit de important in productia alimentara. Aerul dezinfectat contribuie la crearea unei mediu de lucru sigur pentru angajati, fiind in acelasi timp necesar pentru zonele de procesare, ambalare si depozitare a produselor din carne.

 

Dispozitivele UV-C BIOCOMP pentru dezinfectia aerului previn raspandirea contaminarilor, prin eliminarea microorganismelor patogene aeriene din zonele de productie, depozitare sau ambalare.

 

2.Dezinfectia ambalajelor

In industria carnii, utilizarea luminii ultraviolete UV-C pentru dezinfectia ambalajelor devine din ce in ce mai frecventa. Agentii patogeni de pe suprafetele ambalajelor sunt eliminati prin aplicarea dozelor corespunzatoare de lumina ultravioleta UV-C, inainte de ambalarea carnii si a produselor din carne.

 

3. Dezinfectia suprafetelor de contact

Transferul agentilor patogeni de pe echipamente pe produsele alimentare este o problema des intalnita in industria carnii. Dispozitivele UV-C BIOCOMP pentru dezinfectia suprafetelor de contact asigura dezinfectia suprafetei benzilor transportoare si a altor suprafete si echipamente utilizate in zonele de pregatire, procesare si depozitare.

 

Pentru ca dezinfectia sa fie eficienta, agentii patogeni trebuie expusi direct luminii ultraviolete UV-C. Praful, murdaria si suspensiile tehnice absorb lumina ultravioleta UV-C, protejand microorganismele. Astfel, dezinfectia trebuie efectuata dupa curatarea suprafetelor.

 

4. Dezinfectia suprafetelor produselor din carne

Stratul exterior al carnii si produselor din carne este principala suprafata unde se dezvolta flora microbiana in timpul perioadelor de procesare si depozitare. Majoritatea reactiilor chimice, oxidative, microbiene si enzimatice au loc pe suprafata produselor din carne si provoaca modificari nedorite care pot reduce termenul de valabilitate. In acelasi timp, consumatorii moderni solicita din ce in ce mai mult alimente produse intr-un mod cat mai ecologic, fara conservantii folositi in prezent pentru cresterea timpului de proaspat.

 

Expunerea produselor din carne la lumina ultravioleta UV-C afecteaza biocid doar stratul superficial al produsului, cu eficienta maxima impotriva agentilor patogeni precum Escherichia coli, Listeria monocytogenes, Salmonella s.a. Datorita capacitatii reduse de a patrunde in adancime, lumina ultravioleta UV-C este potrivita pentru inactivarea microorganismelor de pe suprafata, pentru a asigura siguranta produsului si pentru a prelungi termenul de valabilitate, cu efecte minore asupra valorilor chimice si nutritionale ale produselor din carne.

 

Luand in calcul optiunile existente la ora actuala, tehnologia luminii ultraviolete UV-C ar trebui luata in calcul pentru dotarea spatiilor de productie din industria carnii, fiind cea mai viabila solutie pentru blocarea contaminarii si transmiterii agentilor patogeni periculosi. BIOCOMP pune la dispozitie o gama completa de dispozitive de dezinfectie bazate pe tehnologia luminii ultraviolete UV-C, atat pentru dezinfectia aerului, a suprafetelor de contact cat si a produselor alimentare, asigurand Biosecuritatea Ecologica Integrata in companiile producatoare si procesatoare din industria carnii.



Poti fi interesat si de