Anghel (ANPC): Sistemul Nutri-Score nu garanteaza ca un produs este "sanatos"
Miercuri, 19 Octombrie 2022
Miercuri, 19 Octombrie 2022
"Industria procesatoare a carnii din Franta este nemultumita de sistemul de etichetare Nutri-Score pentru ca el este oarecum inselator din moment ce cele mai multe produse din carne ar fi in categoria D, in clipa in care adaugi o frunza de salata si o pui intr-un sandwich ele se duc in B sau in C. In schimb, cerealele fac parte din B, deci sunt mai putin «nocive» cu toate ca sunt foarte bogate in zaharuri. Franta este tara de unde practic a si plecat acest sistem, respectiv de la Universitatea din Paris. ANPC - Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a avertizat in ultimii doi ani industria alimentara din Romania ca acest sistem, nefiind legiferat, nu poate reprezenta un barometru pentru decizia de a achizitiona un produs «sanatos» ci poate fi chiar inselator", a explicat Paul Anghel.
El a subliniat ca se regasea la raft telemea romaneasca etichetata Nutri-Score cu E, care se spunea sa se consume "spre deloc", iar branzeturi provenite din Germania, Olanda, Franta etc nu erau etichetate cu Nutri-Score si se aflau pozitionate in acelasi camp vizual.
Potrivit informatiilor vehiculate in spatiul public, ANPC a transmis in septembrie Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania ca nu este de acord cu introducerea sistemului Nutri-Score.
Eticheta Nutri-Score prezinta prin cinci culori, de la verde la rosu, si cinci litere, de la A la E, aloarea nutritionala pentru 100 g sau 100 ml dintr-un produs, pornind de la A verde inchis, care inseamna compozitie nutritiva favorabila la E portocaliu inchis - compozitie nutritiva nefavorabila.
Aceste criterii sunt si cele care au stat la baza desemnarii brandului Fragedo, drept „Nr. ...
Conform unui comunicat al MADR, printre subiectele ridicate de oieri au fost mentionate subventii...
Institutia Prefectului Salaj a precizat ca Centrul Local de Combatere a Bolilor (CLCB) a adoptat,...