Anghel (ANPC): Nu exista risc real de infectie cu COVID-19 prin alimente sau din ambalaje

Anghel (ANPC): Nu exista risc real de infectie cu COVID-19 prin alimente sau din ambalaje


Nu exista risc real de infectie cu COVID-19 prin alimente si nici de contaminare din ambalaje alimentare, a scris pe Facebook directorul general al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, Paul Anghel.

"Nu exista risc real de infectie prin alimente. Din comunicarile transmise de catre Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) si Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA) rezulta ca nu exista nici un raport sau alte evidente de transmitere a bolii COVID -19 prin consumul de alimente. Coronavirusurile nu se pot multiplica in alimente, ele au nevoie de un animal sau de o gazda umana pentru a se multiplica. Nu exista informatii privind prezenta in alimente a virusului, supravietuirea acestuia in alimente si riscul de infectare a oamenilor. Nu exista risc real de contaminare din ambalajele alimentare. Desi studiile recente arata ca virusul SARS-CoV-2 persista pana la 24 de ore pe carton si pana la cateva zile pe suprafete mai dure (otel, plastic) nu exista nicio dovada ca ambalajele contaminate transmit infectia", precizeaza Paul Anghel.

 

El a reamintit, in context, ca operatorii din domeniul alimentar au deja reglementate, implementate si verificate regulile de igiena, acestea avand ca scop evitarea contaminarii alimentelor cu agenti patogeni, inclusiv cu cei responsabili de COVID -19.

 

Anghel subliniaza, totodata, ca pe perioada COVID -19 in unitatile din domeniul alimentar sunt necesare masuri suplimentare cum am ar fi distantarea fizica, evitarea contactelor externe, masuri suplimentare de igiena acolo unde este cazul (in unitatile de vanzare cu amanuntul) sau alte masuri de prevenire a raspandirii virusului si pentru situatiile in care s-a identificat o persoana infectata.

 

"In plus fata de masurile de igiena curente, sunt necesare urmatoarele: punerea la dispozitia consumatorilor a dezinfectantilor/servetelelor de unica folosinta la intrarea si iesirea din unitate, informarea corecta si corespunzatoare a consumatorilor privind regulile de igiena, identificarea punctelor de atingere cu risc si asigurarea ca ele sunt curatate si dezinfectate (cosuri cumparaturi, cantare, manere etc). In cazul vitrinelor deschise cu produsele alimentare, vanzarea poate fi asistata sau cu autoservire directa de catre consumator, fiind necesare urmatoarele: vanzare asistata (preparate carne, branza, preparate culinare gatite, brutarie si patiserie), spalarea frecventa a mainilor lucratorilor, utilizarea de manusi, curatarea si igienizarea tejghelelor, vitrinelor, tacamurilor si a tuturor suprafetelor cu care intra in contact produsul alimentar", arata directorul general al ANPC.

 

La standurile de autoservire (produse panificate si patiserie), produsele de panificatie si patiserie vrac expuse in magazine trebuie sa fie plasate in vitrine din plexiglas, fiind puse la dispozitie pungi si clesti, iar in cazul in care acestea se vand in standuri deschise cu autoservire trebuie sa fie plasate spre vanzare in ambalaje din plastic, celofan sau hartie.



Poti fi interesat si de