Adrian Oros: Smecherii, samsarii si porcii mistreti sunt vinovati de evolutia pestei

Adrian Oros: Smecherii, samsarii si porcii mistreti sunt vinovati de evolutia pestei


Nu omul care isi creste porcul pentru el si familie este vinovat de evolutia pestei porcine africane pe teritoriul Romaniei, ci smecherii, samsarii si porcii mistreti, sustine ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Nechita-Adrian Oros, intr-un interviu acordat Agerpres.

El a afirmat ca Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) a declansat impreuna cu Ministerul de Interne controale in trafic, inclusiv a celor care vin din poarta in poarta cu masina neautorizata si iau animalele crescatorului, care nu mai are acces in targuri.

 

Spuneati recent ca este foarte importanta consolidarea fermei de familie in Romania. Cum veti face acest lucru?

Nechita-Adrian Oros: Intr-adevar este important si ne intereseaza in PNS sa consolidam ferma medie, ferma de familie, care in toata Europa este foarte puternica. Ale noastre ferme de familie nu prea pot sa concureze cu aceste ferme din Europa si de aceea acele zeci si mii de ferme de subzistenta ar trebui sa le transformam sa devina ferme comerciale, sa ramana pe piata. De aceea pe Pilonul II vom da cat mai multi bani pentru cooperative. Vom puncta in plus cooperativele, pentru ca nu poti sa prelucrezi sau sa depozitezi productia ta daca esti un fermier mic sau chiar mediu. Aceste capacitati de depozitare si prelucrare trebui facute de cooperative. O sa-i ajutam cu vanzarea, pentru ca aici este problema cea mai mare si cu rosia, dar si cu alte produse. Ei deja stiu sa produca. Foarte multi produc exact ca afara, si calitativ si cantitativ, dar nu pot sa vanda. Singura chestie este sa se asocieze. Ne spun foarte multi: ajutati-ne sa obtinem preturi mai bune, dar nu inteleg ca ministerul nu poate sa intervina in mediul acesta, sa impuna un pret marilor lanturi. Singura modalitate, fie sunt ei suficient de puternici sa dicteze pretul pe piata, fie pot sa isi faca pe langa depozite si mici magazine. Doar asa ii putem ajuta, directionand bani doar in zona aceea.

 

In alta ordine de idei, ce intentii aveti cu ordinul privind dimensionarea fermelor, emis de fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea, cu cel mult cinci porci intr-o gospodarie si care a intrat in vigoare la inceputul lunii noiembrie?

Nechita-Adrian Oros: Ordinul este in vigoare, dar nu l-am pus in aplicare. Nu cred ca este important numarul porcilor dintr-o gospodarie ci ceea ce se intampla cu ei. Pot sa fie doi porci, nu cinci, si omul sa nu-i sacrifice in gospodarie si sa-i plimbe prin targuri si fac mai mult rau decat un unul care are sase porci, dar care nu parasesc gospodaria, pentru ca ii taie si ii consuma acolo. Idee a era de a separa ferma de familie care creste animale doar pentru consumul propriu si ferma comerciala care trebuie sa respecte niste reguli.

 

Cum veti reglementa situatia?

Nechita-Adrian Oros: Prin noul ordin pe care il face ANSVSA. Cei de la Comisia Europeana ne cereau masuri de biosecuritate. Punct. Nu ne cereau dimensionarea fermelor. Masurile de biosecuritate nu tin de dimensiunea fermelor ci de ceea ce faci. Cand intri in sistem comercial vrei sa vinzi, trebuie sa respecti niste reguli de biosecuritate, cand intri in sistem gospodaresc trebuie sa respecti niste reguli de bun simt. Nici nu se pune problema de a opri cresterea porcului in gospodarii pentru consum propriu, dar pot sa ii opresc pe cei care cresc porci si nu vor sa fie in sistem comercial si sa respecte niste masuri de biosecuritate, dar in acelasi timp vor sa vanda porcii peste tot. Asta nu o sa pot sa accept niciodata. Stiti de ce? Pentru ca sunt putini si ei lucreaza in detrimentul adevaratului crescator. Nu omul acela care isi creste pentru el si familie este problema, ci smecherii, samsarii si porcii mistreti. De aceea ANSVSA a declansat impreuna cu Ministerul de Interne controale in trafic si restrictionarea circulatiei, dar asta nu inseamna doar a opri targurile, ci o restrictionare a circulatiei, pe bune, a celui care vine din poarta in poarta cu masina neautorizata si ia animalele crescatorului, care nu mai are acces in targ. Asta trebuia facut din 2016. Samsarii acestia sunt cunoscuti, toata lumea ii stie, oamenii din asta traiesc. Noul ordin pe care il face ANSVSA in acest sens il va inlocui pe acela care e acum in vigoare.

 

De cand v-ati instalat la minister ati primit atentionari din partea Comisiei Europene?

Nechita-Adrian Oros: Sunt doar atentionari legate de pesta porcina africana, adresate ANSVSA si prin ricoseu si la noi. Comisia Europeana se astepta ca Romania sa prezinte masuri mai concrete, dar si niste pasi care au fost facuti. Din 2016 s-au tot prezentat niste masuri, dar care nu s-au facut si ne-au avertizat pe noi, ca tara, ca suntem un pericol pentru ei. Au spus ca am demonstrat ca numai am povestit despre ceea ce vrem sa facem, dar nu am reusit sa oprim pesta porcina africana.

Daca ne uitam pe harta, in celelalte tari sunt doar puncte, pentru ca s-au cam izolat focarele sau s-au pastrat in zona porcilor mistreti. Pe ei i-a speriat si modul rapid de raspandire de la noi si ne-au transmis ca practic nu am reusit sa oprim nimic. Sunt speriati sa nu ajunga pesta si la ei. De asemenea, pentru ca nu au fost luate in serios toate aceste masuri de dezinfectie si acele restrictii de circulatie, pentru ca s-au facut lucrurile superficial, a aparut legenda ca si la gripa aviara, ca si pesta porcina africana precis este doar un business ca sa-si vanda unii dezinfectantii.



Poti fi interesat si de