ASE, Penny si Cris-Tim lanseaza un studiu despre provocarile sectorului de crestere a porcilor
Marti, 10 Decembrie 2024
Marti, 10 Decembrie 2024
"Proiectul 3RO, initiat de PENNY Romania, se aliniaza prioritatilor strategice ale Romaniei si ajuta atat la cresterea competitivitatii noastre economice si a rezilientei, cat si la cererea crescanda a romanilor de a consuma produse realizate integral la noi in tara. Studiul de fata aduce in atentie una dintre cele mai importante industrii, cea a cresterii suinelor, care in Romania a suferit un impact semnificativ din cauza extinderii pestei porcine africane care a provocat efecte adverse pe intregul lant valoric. Am analizat impactul economic, social si bugetar al sectorului cresterii suinelor in Romania si am evaluat modul in care practicile actuale din acest sector afecteaza calitatea aerului, solului si apei. Concluziile prezentate in studiu sunt o baza solida pentru autoritatile si institutiile romane din sectorul agricol, dar si pentru producatori si retaileri", a declarat Conf. Univ. Dr. Mihai Dinu, Academia de Studii Economice Bucuresti.
„Am asteptat cu foarte mare curiozitate rezultatele acestui studiu si le-am parcurs cu atentie, fiind o resursa importanta pentru evolutia obiectivului nostru 3RO de a creste la raft numarul de produse cu ingredientul din Romania, procesate si ambalate in tara noastra. In 2023 am stat la masa cu producatori si autoritati de resort in cadrul unei mese rotunde dedicate productiei de carne in Romania, iar studiul realizat de Academia de Studii Economice a venit ca o nevoie de a analiza in detaliu sectorul cresterii suinelor si a productiei de carne de porc in tara noastra. Avem in acest studiu rezultate valoroase pentru industria producatoare, dar si pentru autoritati sau retaileri, care arata importanta valorificarii potentialului romanesc de productie”, a precizat Daniel Gross, CEO PENNY Romania.
„Suntem onorati sa sprijinim initiative care aduc in prim-plan sectoare economice de importanta strategica precum cel al cresterii suinelor iar studiul realizat in cadrul proiectului 3RO ofera o analiza valoroasa asupra provocarilor si oportunitatilor, subliniind importanta unei abordari integrate pentru consolidarea lantului de productie autohton. Pentru Grupul Cris-Tim, sursa de carne reprezinta baza fiecarui produs pe care il realizam. Suntem dedicati utilizarii exclusiv de carne de cea mai inalta calitate iar conceptul nostru Eticheta Curata reflecta acest angajament, garantand trasabilitate si calitate la fiecare pas al procesului. In industria noastra, suntem integrati aproape in intregime pe verticala, dar nu si pe orizontala, ceea ce inseamna ca nu producem suficienta materie prima la nivel local. In prezent, importam peste 90% din materia prima necesara. Aceasta dependenta de importuri vulnerabilizeaza atat industria, cat si economia nationala, facandu-ne expusi la fluctuatiile externe. Fara o productie interna puternica, nu putem asigura predictibilitatea necesara pentru dezvoltarea unei industrii suinicole reziliente. Aici avem foarte mult de lucru in anii urmatori. Industria carnii trebuie sa devina o prioritate strategica pentru Romania, iar studiul de fata reprezinta o baza solida pentru identificarea solutiilor. Grupul Cris-Tim ramane un partener activ in acest demers, sustinand dezvoltarea sustenabila si crearea unui ecosistem local puternic, care sa valorifice potentialul extraordinar al agriculturii si productiei romanesti”, a spus Radu Timis Jr., CEO Grup Cris-Tim.
Principalele concluzii ale studiului:
• In Romania, industria cresterii porcinelor a suferit un impact semnificativ din cauza extinderii pestei porcine africane, provocand efecte adverse pe intregul lant valoric.
• Productia interna de carne de porc nu acopera cererea locala, iar Romania depinde de importuri.
• Pesta porcina africana a afectat nu doar companiile de crestere a porcinelor, ci si intreaga economie, generand scaderi in produsul intern brut si in veniturile fiscale colectate la bugetul de stat.
• Fermele de crestere a porcinelor sunt situate in general in mediul rural, unde oportunitatile de munca sunt mai reduse.
• Sectorul romanesc de crestere a suinelor este influentat si de factori socio-economici, precum preferintele consumatorilor, capacitatile de productie, tendintele economice interne si internationale.
• O provocare importanta este costul ridicat al furajelor, care detin 60% din costul de productie. La acesta se adauga si concurenta masiva cu carne din comertul intracomunitar si concurenta neloiala cu sectorul nefiscalizat/necontrolat sanitar-veterinar care ridica si probleme stoparii raspandirii pestei porcine africane.
• Sectorul cresterii suinelor are mare potential pentru a contribui la cresterea reala a PIB-ului tarii si la echilibrarea balantei comerciale cu produse agroalimentare.
Studiul integral poate fi consultat AICI.
In acest moment, peste 800 de produse 3RO sunt disponibile in magazinele PENNY din toata tara. Retailerul continua demersurile pentru a creste acest numar si pentru a atinge tinta de 60% produse 3RO la rafturile magazinelor PENNY. 3RO este un proiect prin care PENNY isi propune, alaturi de consumatori, sa contribuie la o societate de 3 ori mai buna pentru toti romanii si pentru generatiile viitoare.
Conform datelor centralizate in cercetare, 22,7% dintre respondenti cred ca instabilitatea econom...
Astfel, in perioada analizata, au fost sacrificate 43.000 de capete de bovine (fata de 40.000 de ...
Firmele castigatoare in prima etapa a programului pregatesc investitii de peste 2,2 miliarde de l...