APCPR: Putem asigura doar 30% din necesarul de carne de porc pentru consumul intern
Luni, 13 Aprilie 2020

Luni, 13 Aprilie 2020
Asociatia Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR), asociatia profesionala a crescatorilor de suine si a fermelor comerciale de productie a carnii de porc, a transmis o scrisoare deschisa catre primul ministru al Romaniei cu scopul de a trage un semnal de alarma cu privire la “situatia ingrijoratoare” in care se afla sectorul din cauza focarelor de pesta porcina africana.
Reprezentantii asociatiei au subliniat ca nu exista masuri legislative care sa diminueze “extinderea necontrolata” a pestei porcine africane pe teritoriul Romaniei, dar si alte masuri care sa sprijine sectorul, “toate acestea dublate in prezent si de pandemia COVID-19.”
“Mai mult, din cauza crizei, exista riscul unor fluctuatii importante in privinta cantitatilor disponibile si a pretului carnii de porc pentru consum in stare proaspata si pentru procesare. Totodata, va supunem spre analiza iminenta unor decizii de relocare din partea unor companii in state unde masurile pentru stoparea pestei porcine africane sunt aplicate cu celeritate si rigurozitate de catre autoritati. Constatam cu ingrijorare ca APCPR nu a fost invitata la numeroasele discutii avute cu reprezentantii mediului asociativ ai industriei agroalimentare desi este una dintre cele mai longevive asociatii ale sectorului zootehnic din Romania, cu 28 de ani de activitate si ai carei membri asigura circa 70% din productia nationala de porcine vii”, se mentioneaza in scrisoarea deschisa.
Reprezentantii asociatiei sustin ca producatorii de carne de porc au fost ignorati de autoritati in procesul de redactare a masurilor de sprijin pentru mediul de afaceri. “In acest context, va solicitam public acordarea unei audiente, in cel mai scurt timp, fiind absolut necesar ca APCPR sa va poata comunica masurile care se impun a fi implementate imediat pentru a sprijini sectorul si pentru a asigura securitatea alimentara a populatiei”, se mai precizeaza in scrisoarea deschisa.
Totodata, acestia considera ca in aceasta situatie “deosebit de dificila” sectorul de crestere a porcinelor trebuie desemnat sector de importanta nationala si trebuie adoptate masuri exceptionale care sa previna blocarea activitatilor in ferme, sa asigure securizarea productiei de carne de porc in plan national si securitatea alimentara a populatiei.
“Evaluam ca este imperios necesar ca demersul de adoptare a Proiectului de ordin pentru aprobarea normei sanitare veterinare privind conditiile de biosecuritate in exploatatiile de porcine si pentru modificare si completarea unor norme sanitar-veterinare sa nu fie abandonat, pe fondul unei presiuni publice nejustificate”, se mentioneaza in scrisoarea deschisa.
Nu in ultimul rand, reprezentantii asociatiilor reitereaza faptul ca acest ordin nu interzice cresterea porcinelor in sistem traditional ci vine in ajutorul gospodariilor de autoconsum si exploatatiilor de toate dimensiunile pentru a se proteja de o posibila contaminare cu virusul pestei porcine africane si de a proteja intreaga comunitate, fapt confirmat si de Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor.
“Criza din ultimii trei ani generata de evolutia aproape necontrolata a pestei porcine africane pe teritoriul Romaniei a avut efecte devastatoare pentru acest sector incepand cu diminuarea efectivelor de porcine si scaderea productiei interne, interzicerea comertului intracomunitar si culminand cu pierderea de catre Romania a statutului de tara libera de pesta porcina clasica”, se mai precizeaza in scrisoarea deschisa adresata primului ministru.
Pentru 2026, este anticipată o scădere de 6,1% a importurilor de carne de vită față de anul prece...
Deși s-a discutat despre o posibilă prelungire, ghidul confirmă în mod definitiv că termene...
"Piaţa agricolă internaţională se află într-o perioadă complexă, deoarece preţurile la cafe...