APCPR: Cresterea porcilor trebuie facuta cu responsabilitate
Miercuri, 04 Martie 2020
Miercuri, 04 Martie 2020
"Reglementarile actului armonizeaza, de fapt, legislatia noastra cu legislatia europeana si vin in ajutorul gospodariilor de autoconsum si exploatatiilor de toate dimensiunile, pentru a se proteja de o posibila contaminare cu virusul pestei porcine africane si sa protejeze intreaga comunitate in care locuiesc. APCPR respecta traditia cresterii suinelor din Romania in gospodariile populatiei, dar trebuie sa se inteleaga ca exista o mare diferenta intre cresterea pentru autoconsum, in gospodaria proprie, si cresterea de animale neidentificate, in afara curtilor din gospodariile taranesti, in semi-libertate sau in deplina libertate, fara niciun control sanitar veterinar, in conditii improprii si fara a respecta masuri minime de biosecuritate", se arata intr-un comunicat al APCPR.
Potrivit sursei citate, acest tip de exploatatii care nu respecta legislatia privind cresterea si circulatia porcilor determina si amplifica propagarea bolii si pun in primejdie viitorul activitatii de crestere a porcinelor la nivel national.
Reprezentantii APCPR sustin ca proiectul de ordin a fost larg dezbatut cu asociatiile de fermieri si asociatiile de procesatori inca din luna ianuarie 2018 si stabileste reguli minime de biosecuritate care protejeaza toate exploatatiile, indiferent de marimea lor, de infectarea cu virusul PPA.
"De la data declararii primului focar de pesta porcina africana in Romania (31.07.2017) pana la 28.02.2020 Romania a raportat un total de 3.035 focare de boala la porcul domestic (majoritatea in gospodarii ale populatiei) si 1.128 cazuri la porcii mistreti. Datorita nerespectarii legislatiei sanitare veterinare de crestere si circulatie a porcilor, Romania a inregistrat in anul 2019 pierderi uriase de peste 500.000 de porci si 45.000 de scroafe si a fost nevoita sa importe circa 1,3 milioane de purcei pentru ingrasare si 360.000 de tone carne de porc. Au fost afectati toti consumatorii, care au platit cu 20% mai mult pentru carnea de porc", arata reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania.
De asemenea, ei sustin ca in toate misiunile de audit efectuate in anii 2018 si 2019 de autoritatile europene se mentioneaza necesitatea reglementarii cresterii porcilor in Romania si implementarea unor norme de biosecuritate.
Expertii EUVET au recomandat Romaniei sa fie aplicate imediat sanctiuni eficiente, proportionale si cu efect de descurajare, in special in ceea ce priveste identificarea/inregistrarea porcinelor si normele privind circulatia porcilor, in timp ce autoritatile ar trebui sa adopte si sa puna in aplicare fara intarziere noi proiecte legislative nationale de clasificare a fermelor, biosecuritate si controale ale circulatiei porcinelor. In ceea ce priveste fermele necomerciale din Romania, EUVET a recomandat reevaluarea politicii generale pentru a raspunde provocarii PPA.
In actualul context epidemiologic din Romania, APCPR considera ca numai adoptarea si implementarea proiectului de act normativ este de natura a asigura continuitatea activitatii cresterii porcinelor in viitor, atat in gospodariile populatiei, cat si in fermele comerciale.
"Trebuie sa constientizam cu totii ca aceasta activitate trebuie facuta cu responsabilitate si cu respectarea legislatiei sanitare veterinare de catre toti cei care cresc, transporta, comercializeaza sau proceseaza porci. Solicitam actorilor politici sa nu transforme un demers profesional, rational, justificat si obligatoriu in arme care sa speculeze prejudecatile, lipsa de informare si educatie a unui anumit segment de populatie in scopul castigarii de capital politic. Solicitam si presei sa utilizeze informatiile, de altfel publice, numai dupa o prealabila informare, in mod complet, profesionist si cu discernamant", atrag atentia reprezentantii Asociatiei.
APCPR lanseaza totodata un apel catre presa, catre politicieni, catre corpul medical sanitar veterinar si specialistii din zootehnie, sa inceapa o campanie voluntara adevarata de salvare a cresterii porcilor in Romania, in toate tipurile de exploatatii, prin informarea corecta si educarea populatiei privind cauzele, modul de transmitere si prevenire a PPA.
ANSVSA a pus in dezbatere publica, conform procedurii legale, un proiect de ordin prin care se stabilesc reguli minimale de buna practica in cresterea porcinelor, acestea fiind benefice pentru cresterea suinelor in sistem gospodaresc (nonprofesional), dar si pentru dezvoltarea micilor ferme comerciale si a celor industriale.
Propunerile au rolul de a identifica solutiile optime care sa permita crescatorilor de porci, atat din gospodaria populatiei (sistemul de crestere nonprofesional), cat si din fermele comerciale sa continue cresterea suinelor si sa diminueze la minimum pagubele economice cauzate de raspandirea virusului pestei porcine africane pe teritoriul Romaniei.
In urma consultarilor cu crescatorii, asociatiile de fermieri si asociatiile procesatorilor de carne a rezultat un proiect de ordin comun (ANSVSA si MADR) in care se stabilesc anumite reguli generale de biosecuritate.
ANSVSA precizeaza ca gasirea unor solutii optime pentru proprietarii de porci este o prioritate a conducerii institutiei, cresterea suinelor in gospodaria taraneasca (gospodaria populatiei) nu va fi interzisa, iar oamenii vor avea in continuare posibilitatea de a desfasura aceasta activitate traditionala.
"Asiguram toti cetatenii crescatori de porci - gospodaria populatiei, ferma de tip A, ferma comerciala - ca vor putea creste porci in Romania, cu respectarea masurilor de biosecuritate specifice formei de organizare", se arata intr-un comunicat al Autoritatii.
"Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), in parteneriat cu Primaria Sectorului 4 si...
Boala a fost depistata in orasul Velingrad, regiunea Pazardjik, fiind identificata in cinci unita...
"Fara doar si poate, produsele vor fi la preturi normale, nu se anticipeaza cresteri semnificativ...