APCPR: Sustinem plafonarea preturilor, dar insotita de un set de masuri de sprijin pentru producatori

APCPR: Sustinem plafonarea preturilor, dar insotita de un set de masuri de sprijin pentru producatori


Masura plafonarii preturilor trebuie insotita de un pachet de masuri prin care sa fie sprijiniti, in primul rand, producatorii, sustine Stanca Tudor, directorul executiv al Asociatiei Producatorilor de Carne de Porc din Romania (APCPR).

Pentru sectorul cresterii porcinelor din Romania, deja afectat puternic de evolutia PPA, o plafonare a preturilor fara masuri de sprijin complementare aplicata fermelor comerciale ar conduce la un dezechilibru major si o decapitalizare accelerata a fermelor, atrage atentia APCPR.

 

“Desigur ca, in functie de evolutia epidemiei COVID -19 si avand in vedere situatia de urgenta instituita, autoritatile sunt obligate sa ia toate masurile necesare pentru protejarea populatiei. Plafonarea preturilor poate reprezenta o masura de a preveni cresterea brusca a preturilor pentru alimentele de baza, in conditiile in care toata economia este afectata si veniturile si puterea de cumparare a populatiei scad. Depinde foarte mult si ce se intelege prin plafonarea preturilor, deoarece aceasta nu poate fi facuta exclusiv pentru o singura veriga a lantului producator-consumator. Apreciem ca autoritatile ar trebui sa discute cu toti actorii din piata, de la producatori si pana la retaileri, pentru a lua decizia cea mai buna si a nu crea prejudicii mai mari decat sunt in prezent. Masura plafonarii preturilor trebuie insotita de un pachet de masuri prin care sa fie sprijiniti, in primul rand, producatorii. Pentru sectorul cresterii porcinelor din Romania, deja afectat puternic de evolutia PPA, o plafonare a preturilor fara masuri de sprijin complementare aplicata producatorilor (fermelor comerciale) ar conduce la un dezechilibru major si o decapitalizare accelerata a fermelor”, a declarat Stanca Tudor, pentru INDUSTRIA CARNII.RO.

 

Potrivit acesteia, ANSVSA a elaborat si transmis catre fermieri un set de recomandari pe care trebuie sa le aiba in vedere in contextul evolutiei COVID-19. Recomandarile se refera la protectia angajatilor, protectia animalelor si continuitatea fluxului de productie.

 

“Pana la acest moment nu am avut semnale cu privire la afectarea activitatii din ferme din cauza COVID-19, in conditiile in care autoritatile nu au emis proceduri clare cu privire la situatiile care pot aparea. Ne gandim insa cu ingrijorare la eventualele restrictii de circulatie si lipsa informarii si a gasirii de solutii inainte de stabilirea acestora, pentru a preintampina blocaje care pot perturba grav activitatea. Nu ne dorim un astfel de scenariu, dar analizand situatia din tara, realizam ca este un scenariu care poate deveni realitate in orice moment. De aceea, am solicitat catre ANSVSA, MADR, MAI si DSU, elaborarea unor proceduri clare de lucru pentru situatiile de forta majora care pot aparea cu privire la:

 

- Situatiile in care se identifica angajati suspecti sau infectati cu COVID-19 in ferme si abatoare / unitati de fabricare a nutreturilor combinate pentru animale (FNC-uri);

 

- Situatiile in care se identifica angajati suspecti sau infectati cu COVID-19 din cadrul autoritatilor judetene cu obligatii/responsabilitati directe in activitatea fermelor, abatoarelor, unitatilor de fabricare a furajelor (DSV judetene, Directii Agricole, etc.) si personalul este obligat sa intre in carantina/autoizolare;

 

- Modalitatea de lucru cu autoritatile judetene, in conditiile reducerii lucrului cu publicul, cu privire la avize interjudetene, certificate si alte documente specifice, de care depindeactivitatea zilnica/curenta a societatilor comerciale din sectorul zootehnic;

 

- Proceduri speciale pentru personalul angajat in ferme/abatoare/FNC-uri cu privire la transportul la locul de munca si catre domiciliu si traseele predefinite, in cazul instituiriirestrictiilor de circulatie.

 

Speram ca autoritatile responsabile sa elaboreze aceste proceduri in timp cat mai scurt, pentru a nu ajunge in situatia blocarii activitatii in ferma cu afectarea animalelor si a livrarilor pentru aprovizionarea populatiei”, a mai transmis Stanca Tudor, directorul executiv al APCPR.

 

Sectorul carnii de porc traverseaza din 2017 cea mai neagra perioada a sa. Se poate face o paralela intre COVID -19 pentru oameni si virusul PPA pentru specia porcine. In ambele cazuri este nevoie de respectarea legilor si de disciplina, a adaugat Stanca Tudor.  

 

“Pierderile fermelor comerciale afectate de PPA inseamna aprox. 500 000 capete porci din care cca. 45.000 mii de scroafe, efective ucise. Fermele situate in raza a 3 km si 10 km din jurul unui focar de PPA au inregistrat pierderi din cauza interdictiilor de miscare a animalelor impuse conform legii. De asemenea, daca tinem cont de faptul ca Romania este o tara importatoare de purcei, exista pierderi in urma cresterii pretului la purceii pentru ingrasare si scaderii disponibilitatii la furnizorii externi pe fondul evolutiei PPA in China”, a mai spus directorul executiv al APCPR.

 

Asociatia precizeaza ca, de la debutul crizei de coronavirus, dificultatile intampinate de fermieri sunt cele care au legatura cu bulversarea activitatii normale cu privire la circuitul documentelor si modul de lucru in relatia cu autoritatile judetene si centrale, in conditiile in care lucrul cu publicul a fost redus la minim si au fost amanate anumite activitati. De exemplu, pentru fermele de porcine a fost amanata depunerea decontului justificativ pentru trim. 1 2020 la Masura 14 – Bunastarea animalelor, masura necesara in contextul actual, dar care poate afecta activitatea atat a fermierilor, cat si a personalului APIA prin supraglomerare odata ce epidemia permite intoarcerea la activitatea normala. Pentru cei care aveau in derulare contracte pentru investitii realizate prin PNDR, exista anumite riscuri de a nu isi putea onora angajamentele asumate.



Poti fi interesat si de