ANSVSA verifica respectarea cerintelor privind acizii grasi trans din alimente

ANSVSA verifica respectarea cerintelor privind acizii grasi trans din alimente


Inspectorii sanitar-veterinari au demarat controale oficiale in unitati de productie si comercializare din sectorul alimentar pentru a verifica aplicarea cerintelor legislative privind continutul de acizi grasi trans din produsele de consum, informeaza Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).

Controalele au loc in unitati precum cele de fabricare a produselor de panificatie, patiserie, popcorn, grasimilor vegetale, margarinelor, uleiurilor partial hidrogenate, in unitati de alimentatie publica (fast-food si restaurante), in unitati de depozitare si comercializare a produselor alimentare care contin margarine, grasimi si uleiuri partial hidrogenate.

 

“Inspectorii directiilor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a Municipiului Bucuresti verifica modul in care operatorii din sectorul alimentar si- au realizat analiza riscului datorat prezentei acizilor grasi trans (altii decat acizii grasi trans prezenti in mod natural in grasimea de origine animala) si au stabilit masuri, acolo unde este cazul, de diminuare a continutului de acizi grasi trans in alimentele destinate direct consumatorului final sau vanzarii cu amanuntul. De asemenea, operatorii vor fi verificati in ce priveste aplicarea masurilor stabilite pentru asigurarea conformitatii cu cerintele legislative in acest domeniu, inclusiv prelevarile de probe si actiunile luate in cazul in care rezultatele analizelor indica depasiri ale limitelor permise de acizi grasi trans”, se mentioneaza in comunicat.

 

Conform Autoritatii, in cazul in care, in timpul controalelor oficiale se identifica neconformitati privind continutul maxim de acizi grasi trans in produsele alimentare destinate direct consumatorului final sau vanzarii cu amanuntul, se vor lua masuri imediate pentru ca produsele sa nu fie puse pe piata si/sau sa fie retrase de la comercializare.

 

Incepand cu data de 1 aprilie 2021 se aplica noi cerinte pentru operatorii din domeniul alimentar cu privire la continutul de acizi grasi trans din alimente, altii decat acizii grasi trans care se gasesc in mod natural in grasimile de origine animala, asa cum sunt prevazute in Legea nr. 182/2020 pentru stabilirea continutului de acizi grasi trans in produsele alimentare destinate consumului uman si in Regulamentul Comisiei (UE) 2019/649.

 

Astfel, continutul de acizi grasi trans din alimente, altii decat acizii grasi trans prezenti in mod natural in grasimea de origine animala, nu trebuie sa depaseasca valoarea de doua grame la 100 grame de grasime pentru alimentele destinate direct consumatorului final si a celor destinate vanzarii cu amanuntul.



Poti fi interesat si de